Jeroen Schoo, één van de mannen achter Sommeltjespop.
Jeroen Schoo, één van de mannen achter Sommeltjespop. Foto: Olivier Schilling

Sommeltjespop drukker bezocht

Jeroen Schoo is al vanaf het begin betrokken bij de organisatie van Sommeltjespop. Het evenement wordt dit jaar voor de twaalfde keer gehouden op het landje in De Waal. De opkomst wordt jaarlijks steeds groter.

'Het festival wordt steeds drukker bezocht en het zijn niet alleen Texelaars die er naar toe gaan. Er komen ook steeds meer mensen van de vaste wal op af', vertelt Schoo. Door het grote succes van het festival en de toename van het aantal bezoekers ziet Schoo dat de hoeveelheid aan ruimte minder wordt. 'We hadden vorig jaar zo rond de vierduizend bezoekers. Nou zaten er toen wel veel voetbalfans tussen, maar je ziet het veldje steeds kleiner worden!' Met voetbalfans doelt de Texelaar op de wedstrijd in de kwartfinale tussen het Nederlands elftal en Costa Rica. Die werd gespeeld op het Wereldkampioenschap in Brazilië en was op dezelfde dag als Sommeltjespop. 'We zijn voor de komende editie bezig om het festival beter en sfeervoller te maken, maar als er dit jaar zo'n vijf- tot zesduizend man op af komen dan wordt het een probleem, want het veldje is daar te klein voor. Op een gegeven moment moeten wij de toegang weigeren en zeggen dat het vol is. Dat moeten we verbeteren.' Het organiseren van een groot festival kost veel tijd. De organisatie besteedt duizenden uren aan de voorbereiding. Op het eiland gaat het gerucht rond dat Sommeltjespop commerciëler gaat worden. Volgens Schoo is dat een verkeerd woord. 'We zijn vooral bezig om de begroting rond te krijgen, want het regelen van podiums, artiesten en andere zaken kosten veel geld. We proberen ook de sfeer van zo'n festival te verhogen en hopen mede door sponsors en het succes van het festival de begroting rond te krijgen.'

Sommeltjespop staat de laatste jaren vooral bekend om de optredens van grote artiesten. In de voorgaande edities hebben bands zoals Rigby, Handsome Poets, Chef'special en Dotan mogen optreden op het festival. Welke artiesten er dit jaar optreden op het evenement is nog een geheim. 'De artiesten die gaan komen is bij mij wel bekend, maar ik kan wel meegeven dat er één band komt optreden die in Nederland erg bekend is. Wij zijn met de andere artiesten nog druk bezig de puntjes op de i te zetten' vertelt Schoo.