SP: '€18,- subsidie per passagier'

De Texelhopper kost gemiddeld 'achttien euro subsidie per passagier'. Dat beweert Statenlid Marnix Bruggeman van de SP in Noord-Holland in een deze week verspreide berekening. Gedeputeerde Elisabeth Post (vervoer) noemt het 'lariekoek'.

Bruggeman baseert zich op de brief van het college aan de raad waarin een aantal reizigers van zevenduizend sinds 14 december 2014 is genoemd (voor de kleine bussen). Hij baseert zich ook op de tekorten die inmiddels zijn ontstaan. Bruggeman: 'Uit een voortgangsrapportage van de provincie blijkt dat er nu al een kostenoverschrijding is van bijna €150.000,-. De provinciale subsidie voor de belbus op Texel is opgelopen naar €1,75 miljoen voor twee jaar.' Een ton die de raad op 18 juni 2014 beschikbaar stelde voor een accountmanager wordt eveneens bij het bedrag opgeteld, waardoor volgens Bruggeman al sprake is van €1,85 miljoen die voor de proef nodig is. Bruggeman: 'Zevenduizend passagiers in zeven weken is omgerekend 140 reizigers per dag. Bij een proef van 730 dagen wordt er bij de belbus per dag dus €2.500,- subsidie doorheen gedraaid. Dat is €18,- subsidie op elk ritje dat een passagier maakt.' Volgens de SP had er voor een fractie van de subsidie 'die er nu doorheen gaat' ook een gewone bus op Texel kunnen blijven rijden. De partij is altijd een verklaard tegenstander van het vertrek van lijn 29 geweest.

Gedeputeerde Post van Noord-Holland zegt het jammer te vinden dat Bruggeman niet weet dat de kost voor de baat uitgaat. 'De succesvolle pilot Texelhopper rijdt zeven weken. Het is niet realistisch nu een uitspraak te doen over de voortgang en kostenontwikkeling. Zeker niet als investeringskosten voor de totstandkoming worden vermengd met exploitatiekosten.' De conclusie dat met het budget voor de pilot ook de reguliere buslijnen behouden had kunnen blijven, is volgens Post lariekoek. 'De pilot zoekt juist een oplossing voor de problemen die zich voordoen in landelijk gebied; afnemend busgebruik, lege bussen. Dat zijn andere problemen dan op de grachtengordel in Amsterdam.' Post stelt in haar reactie dat de Texelhopper bedoeld is 'om te kijken hoe je openbaar vervoer in landelijke gebieden overeind kunt houden. Niemand zit te wachten op rond rijdende lege bussen. Noord-Holland investeert daarom zo'n €1,7 miljoen in de benodigde infrastructuur, techniek en communicatie. Zo hoopt de provincie een oplossing te vinden. Als de pilot een succes blijkt, zijn die investeringen ook te gebruiken in andere gebieden en over een langere periode.' Volgens Post is de Texelhopper eveneens een aantrekkelijker alternatief voor de reiziger. 'Texelaars kunnen nu grotere delen van het eiland, gedurende een groter deel van de dag, bereizen.' De provincie legt €4,- bij voor elke rit met de Texelhopper.