De grote, gelede bus van de Texelhopper die lijn 28 onderhoudt.
De grote, gelede bus van de Texelhopper die lijn 28 onderhoudt. Foto: Jeroen van Hattum

Structureel tekort voor Texelhopper

Vóór de provinciale verkiezingen van 18 maart moet er een glashelder plaatje op tafel liggen met alle geldstromen van de Texelhopper. Dat schrijft het college in een brief aan de raad over de ontwikkeling van de proef met het openbaar vervoer.

De Texelhopper komt niet uit met de €1,6 miljoen die de provincie Noord-Holland voor de op 14 december begonnen proef van twee jaar beschikbaar heeft gesteld. Dat bedrag was gebaseerd op een begroting waarin drie belangrijke financiële posten nog niet waren opgenomen. De kosten die TESO rekent voor het laten meevaren van de bus op de boot (bijna €160.000,-) stonden niet in de begroting, evenals kosten bij iDeal, creditcard en bank voor betalingen en enkele kleinere kostenposten bij het personeel van de regiecentrale in Den Burg waar de Texelhopper wordt aangestuurd.

Dat alles betekent dat de Texelhopper momenteel een structureel financieel tekort kent. Volgens het college zal er óf geld bij moeten óf de proef moet korter worden. 'Maar in de huidige opzet halen we de twee jaar niet met het huidige bedrag.' Het college wil met de provincie gaan praten over de opzet. Het genoemde glasheldere kostenplaatje moet helpen een keuze te maken.

Volgens de brief van het college hebben in de eerste zeven weken vanaf 14 december 2014 ruim zevenduizend mensen gebruik gemaakt van de vier kleine busjes van de Texelhopper. In december (halve maand) werden 1687 ritten met de busjes geboekt en in januari 3787 ritten. Het aantal vervoerde mensen ligt volgens de brief met een factor 1,3 hoger, omdat sommige mensen ook meteen voor reisgenoten boeken.

Veruit de meeste mensen zijn volgens de brief met de grote bus van lijn 28 en de scholierenlijn (lijn 629) vervoerd. Hoeveel mensen is bij gemeente en provincie niet bekend. Volgens het college komt dat als gevolg van de discussies over de OV-chipkaart en storingen bij het scannen. 'Veel van de problemen daarmee zijn terug te voeren naar (enkele leden van) het personeel van Connexxion', aldus het college in de brief.

De discussie tussen de provincie Noord-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Milieu over een eventuele herinvoering van de OV-chipkaart is nog steeds gaande. Volgens een woordvoerder van de provincie is nog niet aan te geven wanneer daar duidelijkheid over komt. 'Het is een ingewikkelde kwestie, met veel technische details.' Staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu vindt dat op de doorgaande lijnen de OV-chipkaart weer geldig moet zijn, de provincie wil in dat geval de OV-chipkaart in de gehele proef geldig hebben (dus ook in de kleine bussen), maar dat vergt technisch de nodige aanpassingen. Mocht het tot een terugkeer van de OV-chipkaart komen, dan blijft volgens de brief van het college het tarief van drie euro per rit in stand.

Burgemeester en wethouders schrijven ondanks het huidige financiële tekort te willen blijven werken aan 'goed en relatief betaalbaar, toekomstbestendig OV-systeem voor Texelaars en bezoekers'. Bedoeling is dat het in 2016 tot een aanbesteding van een eigen OV-concessie voor Texel komt. Tegen die tijd moet ook naar de kosten voor de boot worden gekeken. TESO geeft nu een korting van 85 procent, maar de veerdienst heeft aangegeven na de proef waarschijnlijk een normale vergoeding voor een overtocht te willen vragen.