Politiek solidair met Terschelling in strijd tegen plan gaswinning

Diverse politieke partijen op Texel willen Terschelling steunen in de strijd die daar is ontbrand tegen de winning van gas.

Het bedrijf Tulip Oil in Den Haag heeft bij het ministerie van Economische Zaken een vergunning aangevraagd om gas te mogen winnen uit het veld Terschelling-Noord. Zowel de mogelijkheden van boren op de Noordzee als vanaf Terschelling zelf worden genoemd. Een milieu-effect-rapportage moet in beeld brengen wat de beste opties zijn.

Zowel Texel 2010 als Sterk Texel presenteerden gisteren elk een eigen motie om komende woensdagavond in de raadsvergadering meteen van leer te trekken tegen de plannen van Tulip Oil. Texel 2010 zegt zich grote zorgen te maken over de mogelijke schade aan het Waddengebied door gaswinning. De partij vindt dat Texel met de andere Waddeneilanden gezamenlijk moet aandringen op het niet verlenen van toestemming voor gaswinning bij Terschelling.

Sterk Texel spreekt zich in het algemeen uit tegen gaswinning in het Waddengebied, met een behoorlijke zone richting de Noordzee. De partij trekt een vergelijking met windmolens op zee die ook niet te dicht bij de kust mogen komen. Sterk Texel pleit ervoor dat tijdens de bijeenkomst van de Eilander Raad op 10 april op Texel een toelichting wordt gegeven, waarna de eilanden gezamenlijk kunnen optrekken. Jaap Vlaming (GL) opperde gisteren de twee moties ineen te schuiven. Dries Veltkamp (PvdA) pleitte voor één motie van alle eilanden.

Tulip Oil verwacht in juli uitsluitsel te krijgen over de aanvraag bij Economische Zaken. Daarna volgt volgens het bedrijf nog een heel traject vol vergunningen. De Derde Nota PKB Waddenzee leert dat winning van gas onder de Waddenzee is toegestaan, mits onder voorwaarden. Zo mag er geen schade worden toegebracht, mag daar ook geen twijfel over bestaan en moeten boorinstallaties zorgvuldig in het open landschap worden ingepast