Marc Prins, kampioen in de eerste klasse van het driebanden.
Marc Prins, kampioen in de eerste klasse van het driebanden. Foto: Job Schepers

Spannende ontknoping biljarten

Een bijzondere ontknoping zondag van de Texelse kampioenschappen biljarten in dorpshuis De Hof in De Koog: de finales om de Jan Zoeteliefbokaal, de Cor Hoogenboombokaal en de Piet de Graaftrofee eindigden allemaal in remise.

Het betekende dat de finalisten nog een keer aan de bak moesten en dat er tot kwart voor zeven 's avonds werd gebiljart. De strijd om de Jan Zoeteliefbokaal (bandstoten) werd uiteindelijk gewonnen door Cor Elsendoorn. Ries Balk won de Cor Hoogenboombokaal (libre) en Eduard Keijzer ging naar huis met de Piet de Graaftrofee (driebanden).

Keijzer trok de overwinning in dertien beurten naar zich toe, het werd 9-7 tegen Marc Prins. Keijzer moest negen caramboles maken om te winnen en Prins vijftien. De strijd om de Cor Hoogenboombokaal ging tussen Ries Balk (50 caramboles), Cees Kuip (20 caramboles) en Joris van der Linde (15 caramboles). Alle drie de biljarters voerden de druk goed op, maar het was Balk die zich de beste in het libre toonde. Niels Witte en Cor Elsendoorn, kampioenen in het bandstoten, namen het tegen elkaar op om de vraag aan wie de Jan Zoeteliefbokaal zou moeten toekomen. Elsendoorn (25 caramboles) was te sterk voor Witte (15 caramboles) en veegde hem in elf beurten van de tafel.

In totaal deden liefst 110 Texelse biljarters mee aan het kampioenschap dat vrijdagavond 5 februari begon en waarvoor doordeweeks elke avond en in het weekend elke dag op meerdere tafels in het dorpshuis werd gespeeld. Het bandstoten, dat vorige weekend al werd gespeeld, kende 45 deelnemers, het libre 99 deelnemers en het bandstoten 53 spelers.

Bij het bandstoten werd Marc Prins kampioen in de eerste klasse, gevolgd door Gerard Appelman en John Sessink. Cor Huisman werd kampioen in de tweede klasse, Dirk Kuip en en Ries Balk werden daarin tweede en derde. Eduard Keijzer won de derde klasse, met Job van der Ploeg en Dirk Biesboer als tweede en derde. De top drie van de vierde klasse in het bandstoten bestond uit Peter van Boven, Tjarko Stolk en Jan Nieuwenhuis.

Bij het libre werd Ries Balk kampioen in de tweede klasse. Henk de Ruyter en John Sessink werden tweede en derde. Dirk Leegwater schreef de derde klasse van het libre op zijn naam, gevolgd door Eduard Keijzer en Jan Bakker. Henk Aubertijn pakte de overwinning in de derde klasse, Jan Beerling en Martijn Former werden tweede en derde. Cees Kuip was de kampioen in de vijfde klasse, Remco Sessink en Jolanda Knol waren twee en drie. Joris van der Linde pakte de zesde klasse in het libre, gevolgd door Christa Kamminga en Gitta Rommets.