Jan Knippenberg (links) tijdens een wedstrijd.
Jan Knippenberg (links) tijdens een wedstrijd. Foto: Norbert Dankers

TV-programma over Knippenberg

Het TV-programma Andere Tijden Sport is een uitzending aan het maken over de in 1995 overleden ultraloper Jan Knippenberg.

Bedoeling is dat het programma zondag 5 juli op televisie wordt uitgezonden. Zaterdagmiddag 4 april staat er een voorpremière gepland op Texel. Dat is twee dagen voor de dertiende editie van De Zestig van Texel, de ultraloop die in 1991 voor het eerst werd gehouden en waarvan Knippenberg destijds initiatiefnemer was. Volgens Martien Baars, organisator van de tweejaarlijkse Zestig van Texel waren er al meer dan tien jaar plannen om een documentaire te maken over Knippenberg. Een filmploeg onder leiding van Dirk Jan Roeleven maakte daarvoor in 2005 al eens opnamen van Knippenberg's loopvriend Ron Teunisse tijdens de 120 km van De Zestig van Texel. Andere Tijden Sport heeft het project nu geadopteerd, waardoor de realisatie in een stroomversnelling is gekomen. De documentaire gaat met name over Knip's hardlooptocht van Hoek van Holland naar Stockholm in 1974 waarbij hij in achttien dagen meer dan 1600 kilometer liep. Broer Bob Knippenberg legde die prestatie op amateurfilm vast. Dat materiaal is nooit vertoond en nog in uitstekende staat. Het vormt de rode draad door de documentaire en wordt aangevuld met interviews met begeleiders van toen, waaronder oud-bondscoach Wim Verhoorn.

Knippenberg verhuisde in 1984 naar het eiland en ging in 1990 geschiedenisles geven aan de OSG. Datzelfde jaar gaf hij de aanzet tot De Zestig van Texel, waarna die op 1 april 1991 voor het eerst werd gehouden door Atletiekvereniging Texel. Omdat sommige ultralopers 60 km wat kort vonden, organiseerde Knippenberg in 1993 voor het eerst de 120 van Texel. Zelf werd hij destijds derde op het eerste dubbele rondje Texel. Tijdens de tweede editie van de 120 van Texel in 1995 moest hij in de tweede ronde opgeven en bleek hij achteraf ongeneeslijk ziek te zijn. Op 23 november 1995 overleed Knippenberg op 47-jarige leeftijd. De voorpremière van de uitzending bestaat uit twee voorstellingen die zaterdag 4 april in Cinema Texel in Den Burg worden vertoond. Op Tweede Paasdag (6 april) vindt vervolgens De Zestig van Texel plaats met de onderdelen 120 km, 60 km en 4 x 15 km estafette.