Amici Cantus trad op in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg.
Amici Cantus trad op in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Groots optreden van Amici Cantus

Met een keuze voor de kleine missen van Bach, een Coronation Anthem en het Jubilate van Handel maakte het Texelse koor Amici Cantus zich er zondagmiddag niet licht vanaf tijdens de uitvoering in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg.

Het waren minder bekende werken dan de Johannes Passion en het Requiem van Mozart waarmee Amici Cantus in 2013 en 2012 in de kerk stond, maar daardoor niet minder interessant om naar te luisteren. Voor het koor was het ook een uitdaging om zich de diepgaande en niet makkelijk in te studeren werken van Bach en Handel eigen te maken. Daar gingen de afgelopen maanden intensieve repetities aan vooraf en dat was zondagmiddag te merken tijdens de uitvoering.

Het doel van Amici Cantus om bezoekers te trakteren op prachtige muziek werd ruimschoots gehaald: er werd in de kerk stil en ademloos geluisterd naar de muziek die op Texel zelden of nooit live wordt gespeeld. Het was muziek om serieus naar te luisteren en om tegelijkertijd in gedachten bij af te dwalen zonder de muziek uit het oog te verliezen. Het deed soms zelfs vergeten dat kerkbanken niet altijd het meest gerieflijke gerei zijn om lang op te zitten.

In de mis van Bach klonk het 'Kyrie' ingetogen en smekend. Het laatste deel van 'Cum Sanctis' was virtuoos en transparant. Dat op een enkele plaats de partijen iets uit elkaar dreigden te lopen, deed verder niets af aan de manier waarop gemusiceerd werd: het klonk allemaal als een klok. De vele muzikale verlopen tussen de diverse muziekstukken (coloraturen) werden lichtvoetig en met spirit gezongen. De cantate nummer 51 van Bach werd op sprankelende wijze vertolkt door sopraan Paulien van der Werff, die in deze cantate haar muzikale kunnen lieten horen. Helder en virtuoos duelleerde zij met de violen en de trompettist van barrokorkest Eik en Linde uit Amsterdam. De trompettist nam op zijn beurt de voor trompet zeer lastige partij in de cantate schijnbaar moeiteloos voor zijn rekening. Joep van Geffen, Anne-Mieke Evers en Lior Leibovici waren de andere solisten.

Volgens de kenners zijn het prestaties die respect verdienen, vooral omdat de mis van Bach voor een koor lastig is om uit te voeren. Hetzelfde geldt voor de aria's voor bas en tenor die eveneens van een hogere orde waren. De diverse stemgroepen van het koor, dat werd geleid door dirigente Ellen Verburgt, waren uitstekend in balans en er was een goede wisselwerking tussen het koor en het orkest.

Aardig was dat het barrokorkest na de pauze de kans kreeg zich zonder koor te profileren in een stuk voor orkest van Franz Biber onder leiding van concertmeester Franc Polman. Het stuk werd gespeeld met enthousiasme en de nodige schwung. De werken van George Handel die daarna klonken, lagen bij het publiek duidelijk goed in het gehoor. De Coronation Anthem 'Let thy hand be strengthened', geschreven ter gelegenheid van de kroning van de Engelse koning George II, klonk indrukwekkend en majestueus zoals het van een dergelijke compositie mag worden verwacht. Het concert werd afgesloten met het Jubilate dat Handel schreef voor de viering van de Vrede van Utrecht in 1713. Het was een vrolijk en toegankelijk stuk, waar het plezier en het enthousiasme vanaf spatte. De muziek verbeeldde de vreugde na het tekenen van het inmiddels meer dan driehonderd jaar oude verdrag na jarenlang oorlog voeren in Europa. Die vreugde werd de kerk in geslingerd en galmde lang na.

Het was al met al een optreden dat bij de bezoekers bewondering en respect afdwong. Er klonken louter positieve reacties. Jammer was wel dat aan de zijkanten van de kerk meerdere stoelen leeg waren. Toen Amici Cantus maanden geleden het concert plande, was het weekend nog rustig, maar van lieverlee vulde het afgelopen weekend zich met meerdere culturele evenementen op het eiland. Het deed verder niets af aan de prestatie van Amici Cantus om na Het Requiem en de Johannes Passion voor de derde keer met een groot muzikaal project ten tonele te verschijnen. Het koor was voor de gelegenheid uitgebreid tot 28 zangers.