Dierverzorgster Saskia Verbruggen houdt de bruinvis nat in de auto. (Foto Ecomare/Sytske Dijksen)
Dierverzorgster Saskia Verbruggen houdt de bruinvis nat in de auto. (Foto Ecomare/Sytske Dijksen) Foto: Sytske Dijksen

Bruinvis Suzanne redt het niet

Bruinvis Suzanne, die twee weken geleden levend aanspoelde op het strand bij Westerslag, is overleden. Dat maakt Ecomare bekend op haar website. Uit onderzoeken bleek dat Suzanne meerdere gezondheidsproblemen had en dit weekend constateerde een specialist een aangeboren hartafwijking. Deze bleek zo ernstig dat besloten werd haar in te laten slapen.

'Maar liefst 24 uur per dag werd bruinvis Suzanne de afgelopen 1,5 week door vrijwilligers van SOS Dolfijn ondersteund. Suzanne kon namelijk niet zelfstandig zwemmen en drijven. Ze was licht vermagerd, had gas in haar darmen, (buik)krampen, bloedarmoede en dierenartsen hoorden een afwijkend geluid wanneer er naar haar hart werd geluisterd.

Besloten werd om deze ongewone hartruis grondig te laten onderzoeken door een specialist. Die constateerde een hartafwijking die tot gevolg heeft dat Suzanne een verstoorde bloeddoorstroming had. In de toekomst zou dit voor ernstige klachten kunnen zorgen. Daardoor is de beslissing genomen om Suzanne in te laten slapen', aldus Ecomare.