Niels van Zuijlen v oor Texel'94 in actie tegen SV Spartanen (8-9-2014)
Niels van Zuijlen v oor Texel'94 in actie tegen SV Spartanen (8-9-2014) Foto: Willem Sangers

Voetbal: strijden voor promotie

of vechten tegen degradatie

Het voetbalseizoen is in volle gang. De Texelse ploegen strijden om promotie of vechten voor het ontlopen van degradatie. Een overzicht van de stand van zaken van het huidige seizoen.

Wisselvalligheden

bij Texel'94

Texel'94 kreeg met Willem Roomeijer aan het begin van het seizoen een nieuwe trainer. Daarmee vervangt hij Marcel Ris, die het eerste elftal van De Koog onder zijn hoede neemt. Ris kende vorig seizoen een goed jaar door als tweede te eindigen in de derde klasse. Maar ze liepen in de nacompetitie promotie naar de tweede klasse mis. De ploeg werd in een tweeluik uitgeschakeld door Fortuna Wormerveer. Thuis werd er nog wel gewonnen (2-0), maar ging het in de uitwedstrijd echter mis (5-0, verlies).

De ploeg van Roomeijer begon vol goede moed aan de competitie. Helaas vocht de thuisploeg tegen een vijfmans verdediging van SV Spartanen uit Wognum. De Texelaars deden er alles aan om de winst binnen te slepen, maar kwamen niet door de defensie heen. De wedstrijd tegen de gastheren uit Wognum eindigde zoals het begon, 0-0. De tweede wedstrijd was uit tegen SEW uit Nibbixwoud. Deze wisten ze ook niet te winnen (1-1). De ploeg van Roomeijer kreeg door het wegvallen van Dennis Daalder in de derde ronde een aderlating te verwerken. De Texelaar liep een zware blessure op en is de rest van het seizoen uitgeschakeld.

De Texelaars kenden daarna een serie van drie winst en één verliespartij. De verloren wedstrijd ontstond mede door een ongeïnspireerd Texel'94. De mannen van Roomeijer verloren in Spanbroek met 3-1 van VVS'46. Hierdoor veroverden zij een mooie tweede plaats. Daarna werd het wisselvallig. De ploeg speelde vier keer gelijk en verloor drie keer. Daardoor zakten zij naar de middenmoot. Na de winterstop werd thuis met 3-2 te verloren van SEW uit Nibbixwoud en gewonnen van VVS'46 (6-0). Texel'94 staat momenteel op de tiende plek. 'Het gaat nog niet zoals het moet. Wij hebben teveel gelijk gespeeld. Hopelijk is de winstpartij van vorige week de ommekeer', vertelt elftalbegeleider Rob van der Stap. Deze week werd bekend dat het contract van Roomeijer niet wordt verlengd.

Pech voor ZDH

ZDH kijkt alles behalve tevreden terug op het seizoen. De Zwaluwen staan op een teleurstellende laatste plek in de vierde klasse. De ploeg van Marcel Boone had vooral met pech te maken. 'We hebben een krappe selectie dus dat maakt het voor de trainer ook lastig. We hebben gelukkig een juniorenteam, waardoor veel talenten doorstromen, maar die zijn ook wat jong. Je ziet ze wel beter worden, dat is leuk om te zien' vertelt speler Mike de Bruijn. Zo startte ZDH met een fikse uit-nederlaag. Op bezoek bij Succes in Hippolytushoef werd met 5-1 verloren. De Hoornders hadden het in de eerste helft erg lastig en stonden bij rust met 2-0 achter. De tweede helft werd het spel iets beter en scoorde ZDH de aansluitingstreffer, maar werd het geloof snel minder toen Succes er 3-1 van maakte. Het enige doelpunt van de Zwaluwen kwam op naam van Hans Berbée. De tweede wedstrijd verloor de ploeg nipt van Wiron uit Den Oever. 0-1. Deze nederlaag was onnodig, maar kwam door een rommelig begin van de Hoornders tot stand. Daarna kende ZDH een serie van vier nederlagen, waardoor de teller op zes nederlagen op een rij kwam te staan. Na zeven speelrondes konden de Hoornders zegevieren. Op eigen terrein werd Nieuwe-Niedorp met 2-1 verslagen. Een week later werd er weer verloren. De Zwaluwen kwamen tegen koploper SRC te kort en verloren met 0-4. Daarna werd volgden drie gelijke spelen en twee verliespartijen. ZDH staat twee punten achter op de nummer voorlaatst Wiron. 'Wij hebben veel pech gehad dit seizoen. Als je kijkt naar de vorige wedstrijd. Kom je door een eigen doelpunt op 2-0 voor en geven het daarna uit handen, dat is erg jammer' vertelt de Bruijn. 'Wij hebben als team alle hoop dat we in de vierde klasse blijven, want de ploegen Wiron, DWOW en Nieuwe-Niedorp doen het ook niet zo heel goed.'

Goed spelend

De Koog

SV De Koog kan terugkijken op een mooi eerste helft van het seizoen. De ploeg van trainer Marcel Ris staan op een keurige derde plaats in de vijfde klasse.

'Het seizoen gaat hartstikke goed. We presteren vol verwachting met onze nieuwe trainer Marcel Ris. Hij is een goede trainer en bedenkt leuke trainingsstof', vertelt speler Leon Zijm. De Kogers begonnen in de openingswedstrijd, met nieuwe shirts en Mantje als sponsor, moeizaam. De Texelaars speelden mede door een gemiste strafschop van Bart Jan Grisnigt met 0-0 gelijk tegen MOC uit Midwoud. De tweede wedstrijd van het seizoen werd in Schoorl met goed voetbal nipt gewonnen van Duinrand S. 3-4. De Koog hoopte in de tweede thuiswedstrijd de eerste overwinning op eigen terrein te boeken, maar ging dat mis. De Texelaars hadden lang zicht op een punt, maar door een rode kaart voor Bart Jan Grisnigt profiteerde DWB uit de Weere van de man meer situatie. 1-2. Nadat de vierde wedstrijd van het seizoen met winst werd beloond ( 0-3 op AGSV uit Aartswoud) gingen de Texelaars fors onderuit tegen Bergen. 1-6. Daarna kende de ploeg van Marcel Ris een reeks van vier overwinningen op rij, maar was de ploeg niet bij machte om tegen een ongeslagen koploper St. George uit Spierdijk te winnen, 1-4. Daarna werd verloren van Sint Boys (2-0) en wonnen zij op bezoek bij DWB (0-2) Na de winterstop werd echter weer verloren. Zo was AGSV op het terrein van De Koog met 1-3 te sterk. De Koog heeft door een grote achterstand de hoop op het kampioenschap en tweede plek opgegeven. De Kogers verwachten wel de nacompetitie te kunnen halen. 'Als Bergen en St. George alles blijven winnen en wij de derde plek vasthouden dan worden wij periodekampioen. Ik ben er dan ervan overtuigd dat we dan via de nacompetitie kunnen promoveren naar de vierde klasse. Een streekderby tegen ZDH lijkt me wel weer leuk om te mogen spelen' vertelt Zijm.

Tweede Oosterend hoogste ploeg

Na het wegvallen van het eerste elftal van Sportvereniging Oosterend is het tweede het hoogste elftal van de club. Oosterend 1 is door het vertrek van drie belangrijke spelers naar Texel'94 niet meer in competitie verband te vinden. 'Door het vertrek van deze spelers hebben wij in overleg met de club en spelers besloten om een seizoen geen eerste elftal te hebben. De spelers van het eerste elftal spelen nu tijdelijk bij het reserve elftal. Dat is natuurlijk hartstikke leuk', vertelt tweede elftal-trainer Jan Bloem. De club verwacht volgend seizoen weer een eerste elftal te hebben. De ploeg van Bloem staat momenteel zesde met het tweede elftal. Zijn ploeg begon de competitie goed door met 2-0 te winnen van Sporting Andijk en Berdos (5-2). De twee wedstrijden daarna werden verloren. Vervolgens volgden er twee gelijke spelen en één verliespartij . De laatste twee wedstrijden voor de winterstop werden verloren. 'Het is een hartstikke leuk seizoen. We laten goed voetbal zien en er hangt een gezellige sfeer in het elftal. We staan weliswaar zesde, maar doordat er ook spelers op zaterdagen moeten werken heb je telkens met een andere elftalsamenstelling te maken, vertelt Bloem.

Adriaan van Liere