Pauline Folkerts, de nieuwe directeur van Stichting Texels Museum.
Pauline Folkerts, de nieuwe directeur van Stichting Texels Museum. Foto: Jeroen van Hattum

'Eerst gaan praten met mensen'

Ze had Ecomare op haar verlanglijstje staan, dus toen de kans zich voordeed, waagde ze een poging. Vanaf april is Pauline Folkerts-Nieuwenhuizen de nieuwe directeur van de Stichting Texels Museum.

Het was een drukke middag toen bekend zou worden gemaakt dat ze naar het Texels Museum ging. Pauline wilde haar collega's bij Artex in Den Burg niet koud via een mailtje vertellen dat ze zou vertrekken als directeur, dus ze pleegde in korte tijd zo'n dertig telefoontjes om de medewerkers van de kunstenschool persoonlijk te vertellen dat ze zou gaan.

Voor Pauline, die zich in 2004 met haar gezin op het eiland vestigde, wordt het de derde baan op het eiland. Ze was eerst hoofd marketing van De Krim en sinds eind 2007 directeur van Artex. 'Toen we hier kwamen wonen, heb ik voor mezelf al eens bekeken voor welke organisaties op het eiland ik iets zou willen betekenen en de muziekschool en Ecomare stonden ook op dat lijstje.' Na het vertrek van Just van de Broek bij de Stichting Texels Museum in 2011 kwam de post al eens voorbij, maar toen was Pauline nog volop bezig met de ontwikkeling van Artex tot de huidige kunstenschool. Vorig jaar, enige tijd na het vertrek van Martin Fröberg, had ze het weer eens met haar familie over Ecomare. Kort daarna belde haar zus van de overkant dat de vacature voor een directeur bij het Texels Museum bij adviesbureau Ebbinge op de site stond. Er volgden sollicitatiegesprekken en gesprekken met het bestuur en de sollicitatiecommissie van het Texels Museum (Ecomare, Kaap Skil, Oudheidkamer en vuurtoren) waarna de keuze op Pauline viel.

Ze maakt straks haar opwachting in een organisatie waar het mede door de diverse wisselingen in de directie onrustig is geweest. Een van de eerste voornemens van Pauline is gesprekken voeren, horen wat mensen doen en waarom ze dingen doen zoals ze doen. 'Ik hoop voor elkaar te krijgen dat mensen straks weer met plezier naar hun werk gaan. Als je dat voor elkaar hebt, komt de rest vanzelf wel. Eerst maar eens horen wat mensen doen en niet meteen vanaf de zijlijn roepen dat zaken anders moeten. Er werken daar veel mensen die gestudeerd hebben, dus kennis is er zat en ze weten ook waar ze het over hebben.'

De situatie is vergelijkbaar met de situatie die ze in 2007 bij de toenmalige Muziek- en Dansschool aantrof. 'Daar was toen onrust onder medewerkers en daar heb ik eerst veel met mensen gesproken. Ik heb mensen toen ook aangesproken op hun eigen ondernemerschap binnen een organisatie. Je moet kijken waar de krachten en de talenten van je medewerkers zitten, zodat die benut worden.' Onder leiding van Pauline veranderde het instituut van een school waar muziek de hoofdmoot vormde naar een kunstenschool met diverse opleidingen op het gebied van muziek, dans, theater en beeldende kunst. Artex ontwikkelde zich ook verder tot een organisatie voor alle leeftijden. 'Het is mooi om te zien hoe druk het hier bijvoorbeeld op de woensdagavonden kan zijn.' Tegelijk moest creatief worden omgegaan met bezuinigingen op de subsidie. Artex staat inmiddels als een rustige en stabiele organisatie. 'Een van mijn uitdagingen hier was nog de verhuizing naar het pand van de Rabobank, maar het kan geen kwaad als iemand met een frisse blik in dat dossier stapt. Zelf ben ik er nu vier jaar mee bezig geweest.' Het bestuur van Artex buigt zicht momenteel over de vraag of er een opvolger moet worden gezocht of dat de taken van de directie op een andere manier kunnen worden verdeeld.

Als toekomstig directeur van de Stichting Texels Museum wil Pauline nog niet meteen, zeker niet voordat ze met een hoop mensen heeft gesproken, al allerlei ideeën op tafel leggen. 'Het kan alleen geen kwaad eens te kijken hoe we de bezoekersaantallen van Ecomare omhoog kunnen krijgen en hoe we Kaap Skil meer zichtbaar krijgen. Neem een voorbeeld aan Nemo in Amsterdam. Niet iedereen weet meteen wat daar te zien is als die naam voorbij komt, maar de naam Nemo is wel meteen bij veel mensen bekend.' Zelf heeft ze al meerdere keren visite erop gewezen toch ook vooral eens in Oudeschild te gaan kijken. Voor het toerisme en de recreatie kan ze een beroep doen op de ervaring die bij De Krim werd opgedaan. 'Daar moest je er toch voor zorgen dat er telkens mensen naar de huisjes kwamen. Ik heb daar ook geleerd hoe belangrijk het is dat je het met elkaar rooit op het eiland. En je moet ervoor blijven zorgen dat toeristen en Texelaars weten wat er allemaal wordt aangeboden. Dat moet zichtbaar zijn.'