Gedeputeerde Staten tegen jachtverbod

Als het aan de Gedeputeerde Staten (GS) van de Provincie Noord-Holland ligt, komt er voorlopig geen verbod op het jagen met een jachtgeweer in stiltegebieden. Dit valt op te maken uit een brief die GS gestuurd hebben naar de commissie Ruimte en Milieu van Provinciale Staten.

De brief volgt op initiatiefvoorstel van Partij voor de Dieren. Het onderwerp werd donderdagavond in de Statencommissie besproken. De resultaten van deze vergadering waren bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bekend, hierover later meer. Het definitieve besluit ligt in handen van Provinciale Staten. In het - gewijzigde - initiatiefvoorstel wordt onder meer het verschil benadrukt tussen het effect van een verbod op de jacht met jachtgeweer op de jacht enerzijds en een beheer en schadebestrijding anderzijds. Volgens het voorstel hebben de maatregelen geen invloed op het ganzenbeheer. GS komen met een negatief advies, onder meer omdat het verbod wel degelijk van invloed is op de schadebestrijding (zoals ganzen).

'Het initiatiefvoorstel zal ertoe leiden dat naar verwachting enkele honderden Noord-Hollandse jagers hun jachtakte niet kunnen verlengen, omdat hun jachtveld/ velden in een Noord-Hollands Stiltegebied ligt/liggen. Zij kunnen dus niet meer jagen, maar zij kunnen ook geen uitvoer meer geven aan beheer en schadebestrijding. Ook daarvoor is immers een jachtakte nodig. Hierbij moet worden bedacht dat grote delen van de stiltegebieden uit graslanden bestaan, die aantrekkelijk zijn voor ganzen. Bijvoorbeeld op Texel, een eiland dat voor een groot deel stiltegebied is en tegelijkertijd een grote ganzenpopulatie kent, zou beheer en schadebestrijding ernstig beperkt worden. Het risico dat de ganzenschade voor agrarische ondernemers dus aanzienlijk stijgt', aldus GS.

Volgens GS stijgt de schade die wordt veroorzaakt door (voornamelijk) ganzen nog steeds. 'Wij achten de kans groot dat wanneer dit initiatiefvoorstel wordt aangenomen, in meerdere gebieden de uitvoering van maatregelen die uit het provinciaal ganzenakkoord voortvloeien, zullen stilvallen, waardoor de populatie en de schade verder zullen oplopen.' GS concluderen dat de aanzienlijke nadelen die aan het initiatiefvoorstel verbonden zijn afwegen tegen de zeer beperkte verstoring van de stilte die door de jacht wordt veroorzaakt en vindt dat er onvoldoende reden is om in de stiltegebieden het gebruik van het geweer voor de jacht te verbieden. 'De Flora- en faunawet waarborgt volgens ons in voldoende mate de balans tussen maatschappelijke belangen, de instandhouding van populaties diersoorten en zorg voor het individuele dier', zo schrijven GS.