Wijzingen in zorg

en ondersteuning

De Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) is veranderd ten opzichte van vorig jaar. Hierdoor zijn ook de regels voor de hulpmiddelen anders. Enkele belangrijke wijzigingen op een rij.

Eigen bijdrage hulp en ondersteuning

Voor hulp, hulpmiddelen en ondersteuning wordt een eigen bijdrage gevraagd. Uitzondering is hulp aan jeugdigen onder de 18 jaar, dan geldt de eigen bijdrage niet. Er kan wel sprake zijn van een ouderbijdrage als een kind (een deel van) 24 uur per dag buiten het gezin verblijft. Het Centraal administratiekantoor (CAK) stelt de bijdrage vast en stuurt de rekening. Hoeveel u betaalt, hangt af van uw inkomen, leeftijd, aantal voorzieningen en samenstelling van uw huishouden. Voor informatie en een rekenmodule kunt u terecht op www.hetcak.nl. Het kan dat u voorheen ondersteuning kreeg van de gemeente en daarvoor geen eigen bijdrage hoefde te betalen. Wanneer u voor een nieuwe voorziening of hulpmiddel bij de gemeente komt, gelden de nieuwe regels.

Persoonsgebonden budget (pgb)

Koopt u uw hulp of ondersteuning zelf in via een persoonsgebonden budget (pgb) dan verandert er wat. Gemeenten betalen het pgb niet meer rechtstreeks op uw rekening, maar op de rekening van de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB betaalt uit dit budget de rekeningen direct aan de dienstverlener. Wanneer u hierover vragen heeft kunt u contact opnemen met de SVB, bijvoorbeeld via gemeente@svb.nl of via www.svb.nl. Alleen wanneer het om een eenmalige betaling gaat kan de gemeente het pgb nog zelf aan de dienstverlener betalen.

Gebruikelijke zorg en algemeen gebruikelijke voorzieningen

Wanneer u een hulpvraag heeft, houdt u ook een eigen verantwoordelijkheid. Er wordt samen met u gekeken wat u zelf, of met hulp van uw naasten kunt doen. Hierbij is uw situatie altijd leidend. Als richtlijn wordt het protocol van het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) voor 'gebruikelijke zorg' gebruikt. Hierin wordt beschreven welke normale, dagelijkse ondersteuning partners, ouders en/of kinderen kunnen bieden. Op een zelfde manier wordt er gekeken naar 'algemeen gebruikelijke voorzieningen', dit zijn voorzieningen die niet speciaal bedoeld zijn voor personen met een beperking en algemeen verkrijgbaar zijn. Het gaat bijvoorbeeld om een boodschappenservice en het openbaar vervoer. In de verordeningen en de beleidsregels Wmo en Jeugdhulp kunt u deze en andere regels nalezen. Kijk op www.texel.nl/gemeente/beleid/verordeningen.