Veranderingen bij uitkeringen

Alle mensen – ongeacht hun beperkingen –moeten kunnen meedoen in de samenleving. Dat is één van de uitgangspunten van de veranderingen in de zorg.

De gemeente zet zich daarvoor in en ondersteunt u wanneer u niet zelfstandig kan meedoen aan de samenleving. Ook kan de gemeente ondersteuning bieden als u zelf moeilijk aan het werk komt. De regels hiervoor staan in de nieuwe Participatiewet, een samenvoeging van de vroegere Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en een deel van de wet Werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong).

Arbeidsplicht

Wanneer u een uitkering aanvraagt, wordt van u verwacht dat u alles doet om werk te vinden. En dat u actief meedoet in de samenleving. Deze arbeidsverplichting bestond al, maar er zijn in de Participatiewet verplichtingen bijgekomen. De gemeente beoordeelt strenger en houdt u zich niet aan de arbeidsverplichting? Dan zijn er strengere maatregelen.

Meerpersoonshuishouding

Woont u met meerdere volwassenen (vanaf 21 jaar) in één woning? Dan vormt u een meerpersoonshuishouden. U kunt de woonkosten delen. Wanneer u een bijstandsuitkering krijgt dan wordt uw uitkering daar op aangepast. Deze nieuwe regeling heet de kostendelersnorm. Had u op 31 december 2014 al een bijstandsuitkering? Dan gaat deze lagere uitkering vanaf 1 juli 2015 in.

Lagere uitkering alleenstaande ouders.

Alleenstaande ouders krijgen geen verhoging van 20 procent meer als tegemoetkoming in de kosten van kinderen. Als compensatie van deze verlaging kunt u een verhoging van het kindgebonden budget aanvragen bij de belastingdienst. Heeft u volgens de Belastingdienst een toeslagpartner? Dan krijgt u geen kindgebonden budget, maar heeft u tot 1 januari 2016 wel recht op een overgangsregeling en krijgt u nog 20 procent aanvulling op uw bijstandsuitkering. Meer informatie kunt u vinden op www.kindregeling.nl/rekentool.

Langdurigheidstoeslag en toeslag voor maatschappelijke participatie

De langdurigheidstoeslag voor mensen met een langdurig laag inkomen wordt een inkomenstoeslag. Er wordt (strenger) beoordeeld of de aanvrager heeft geprobeerd de eigen inkomenssituatie te verbeteren. De regels voor de toeslag voor maatschappelijke participatie voor mensen met een laag inkomen zijn veranderd. Voor meer informatie kunt u terecht op www.texel.nl of bij het Sociaal Team Texel. Dat kan door uw vraag online te stellen of door te bellen met 14 0222.