STIFT: 'Elke euro is goed voor €4,52

De Stichting Toeristisch Investeringsfonds Texel (STIFT) heeft in de periode van 2009 tot en met 2014 €1,556 miljoen bijgedragen aan projecten ter bevordering van het toerisme. Dit bedrag is door co-financiering vermeerderd tot €7,035 miljoen. 'Een schitterende impuls voor de Texelse economie. Iedere door STIFT geïnvesteerde euro leverde €4,52 op', meldt STIFT.

STIFT is opgericht in 2009 op initiatief van de Texelse ondernemers. Zij stemden in met een door de gemeente voorgestelde drastische verhoging van de toeristenbelasting, mits een deel van de toeristenbelasting (€0,1877 per overnachting) zou worden aangewend voor stimulering van initiatieven ter bevordering van het toerisme. De ondernemers incasseren de toeristenbelasting, inclusief de bijdrage voor STIFT en dragen af aan de gemeente. De gemeente maakt het budget, conform de overeenkomst die werd afgesloten, jaarlijks over aan STIFT. 'Het bestuur is trots op de wijze waarop dit unieke systeem is ontwikkeld en ten uitvoer is gebracht. In deze eerste periode zijn 135 aanvragen behandeld. Dankzij de bijdragen van STIFT konden initiatiefnemers niet alleen projecten realiseren, maar dankzij de STIFT- toezeggingen kregen zij ook toegang tot andere fondsen of kregen de noodzakelijke aanvulling op hun eigen inbreng.' In januari werd nog gesproken over €2,86 voor elke euro, nu dus €4,52. De gemeenteraad besloot om de vijfjarige overeenkomst weer met een termijn te verlengen. Het STIFT-bestuur is nu in onderhandeling met partijen over de nieuwe overeenkomst.

Onlangs kwamen ook zorgelijke geluiden naar buiten. Zo stelde de klankbordgroep onlangs dat de onafhankelijke positie van het toeristisch investeringsfonds dreigt te worden ondermijnd. Dit komt doordat het door het college beoogde prestatie-contract moet zorgen dat investeringen van STIFT 'passen in de beleidslijnen van de gemeente'. Ander punt van zorg is de hoogte van de overheadkosten van twintig procent.


Amici Cantus

Er kunnen nog kaarten gereserveerd worden voor het concert van Amici Cantus dat komende zondag 15 februari in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg wordt gegeven. Op het programma staan onder meer werken van Bach en Handel voor koor, solisten en orkest. De entree bedraagt €17,-. Kaarten zijn te verkrijgen via Lida Wels: lidawels@kpnplanet.nl of 06 22937983. Het optreden begint zondag om 15.00 uur.