De Messengers repeteren in De Poort aan de Elemert in Den Burg.
De Messengers repeteren in De Poort aan de Elemert in Den Burg. Foto: Jeroen van Hattum

Afscheid Messengers

Gospelkoor The Messengers houdt na veertig jaar op te bestaan. Zondag 15 februari geven de zangers een afscheidsoptreden. Dat gebeurt tijdens een dankdienst in kerkgebouw De Poort aan de Elemert. Het begint om 19.00 uur.

Nog één keer optreden en terugzien op veertig mooie jaren', zeggen The Messengers. In 1974 opperde Ds. Harry Douwes, dominee in Den Burg, om een gospelkoor op te richten. Jaap Kreeft, Wieb Beijert en Hans Buurmeester hebben dit toen opgepakt. Op 16 november 1974 volgde de officiële oprichtingsvergadering achter in het zaaltje van wat toen nog de gereformeerde kerk was. Er was veel animo, 28 Texelaars gaven zich op en The Messengers konden van van start. Begin 1975 was het eerste optreden. Later groeide het ledental zelfs uit tot 83 en moest zelfs een ledenstop voor dames worden ingevoerd. Later kwam er ook een kinderkoor bij. De eerst jaren stond het koor onder leiding van Jan Beijert. Daarna was Jaap van der Slikke liefst 35 jaar dirigent van het koor. Destijds was er ook een combo, met gitaar, drums en orgel. Het orgel kostte zevenhonderd gulden, best een groot bedrag in die tijd, en werd geschonken door Jan Dekker, van het verzekeringskantoor. Het orgel werd vervoerd met een busje van schoonmaakbedrijf Vinke. De liederen die werden gezongen bevatten een boodschap, vandaar de naam The Messengers (boodschappers). Het koor was weliswaar niet gebonden aan een kerk, maar wilde wel een stukje evangelie overbrengen. Jarenlang heeft het koor meegewerkt aan diensten en samenkomsten op Texel, maar ook buiten het eiland. In 1978 ging het koor zelfs op tournee naar het buitenland. In de stadsschouwburg in Dortmund was een uitwisseling met het Europakoor. Er reisde toen een gezelschap van negentig personen af naar Duitsland. The Messengers traden meerdere keren op met andere muziekgezelschappen, zoals met a'Capabel en Excelsior. Niet alleen het zingen, ook het omzien naar elkaar gaf de leden voldoening en zorgde voor invulling. Toen dirigent Jaap van der Slikke onlangs aangaf te willen stoppen, besloten de meeste leden van The Messengers dat het ook voor hen een geschikt moment was om ermee te stoppen. Omdat ze op leeftijd komen of om andere redenen. Nog één keer brengen ze zondag in De Poort hun muzikale boodschap ten gehore. Aanvang 19.00 uur (in de dinsdagkrant stond abusievelijk 20.00 uur).


'Omgaan met geld'

Texels Welzijn biedt komend voorjaar weer een cursus 'Omgaan met geld'. Deze cursus is praktisch van opzet en biedt de cursist allerlei handvatten om beter te leren budgetteren, bewustere keuzes te maken en zijn of haar bestedingspatroon te verbeteren. De cursus start op dinsdag 3 maart van 9.00u – 11.00u. (6 bijeenkomsten) en zal plaatsvinden in De Buureton (Beatrixlaan 43 Den Burg). Voor de deelnemers zijn er geen kosten verbonden aan deze cursus. Voor meer informatie en/ of aanmelding kunt u contact opnemen met Barbara Pieterse of Maaike Schoo, maatschappelijk werkers van Texels Welzijn: telefonisch 312696 of welzijn@texelswelzijn.nl