Meer wijkagenten en uitwisseling politie

Twee wijkagenten en een Operationeel Expert die verbindingsofficier is met het gemeentebestuur. Dat is volgens burgemeester Giskes het resultaat van de komst van de nationale politie. Wat de exacte gevolgen zijn voor de totale bezetting bij de Texelse politie kon ze niet zeggen.

De PvdA is er niet gerust op. Remko van de Belt diende namens de PvdA een motie in. 'De Politiewet is duidelijk: er moet tenminste één wijkagent werkzaam zijn per 5.000 inwoners. En het kabinet heeft aangegeven dat eind 2014 alle korpsen aan deze eis moeten voldoen. Texel zal twee wijkagenten krijgen. Dat vinden wij tekort. Een wijkagent vormt de oren en ogen in een buurt. Om goed te weten wat er in een wijk speelt, is contact met de buurtbewoners van groot belang. Binnen de eigen wijk is de wijkagent verantwoordelijk voor de totale politiezorg. Dat betekent dat hij zich richt op de aanpak van sociale problemen, maar ook op overlast, kleine criminaliteit, milieu en verkeer. Daarnaast onderhoudt de wijkagent contact met externe partners. Denk aan de gemeente, GGZ en maatschappelijke organisaties als jeugdcentra of reclassering.

Van de Belt wees er op dat er regelmatig veel meer dan 5.000 mensen op het eiland verblijven. 'Met uiteraard uitschieters in elk weekend en elke vakantieperiode. Daarnaast blijkt elke keer weer dat het op Texel slecht gesteld is op het gebied van alcohol en drugs, vooral waar het de jeugd betreft. De burgemeester besprak het onderwerp recent nog in haar nieuwjaarsrede: "Vrijheid mag niet afglijden in vrijblijvendheid. Er is helaas een ontwikkeling op Texel waarin ik dat wel zie gebeuren. En dan heb ik het over het gebruik van alcohol en drugs door de kinderen. Te veel te jonge kinderen zijn hiermee in de weer. Texel scoort bedroevend hoog in alle lijstjes." Wij denken dat ook de Wijkagent hier een belangrijke rol in kan spelen, als 'oren en ogen van de straat'.

Volgens Giskes was de motie overbodig. 'U moest eens weten hoe lang ik al over wijkagenten zeur. Het is een taai proces, maar per saldo worden wij er niet slechter van. We krijgen ook drie wijkagenten, alleen ze heten verschillend omdat verschillende schaalniveaus hebben. We zullen niet merken dat er meer agenten op straat lopen, maar ze zijn wel meer bezig om te doorgronden wat er in de samenleving leeft.' Ze gaf aan dat de politie als organisatie flexibeler wordt. Wel een basisbezetting, maar niet meer onze eigen vaste politie. Er zal vaker worden uitgewisseld. Bezwaar was wel eens dat het een ons-kent-ons sfeertje op het eiland werd.'

Genoemd werd het probleem met jeugd en drugs, maar steeds vaker klinkt ongerustheid over diefstal van fietsen. Dit weekend nog een mountainbike, uit schuren werden meerdere elektrische fietsen gestolen en voor de Hema op klaarlichte dag eentje die op slot stond. Cees Hoogerheide (Sterk Texel) vertelde hoe hij zag hoe zijn fiets die hij voor huis had gestald werd gestolen. 'Ik belde de politie en binnen drie minuten kwam die in actie. Met succes.' Henk Jonker (Texel 2010) vond dat geen wonder. 'Adriaan Verkaart woont om de hoek.'