Regeling voor fouten in plannen

Het college heeft de regeling 'kostenloze correctie bij aantoonbare fouten van vastgestelde bestemmingsplannen' definitief vastgesteld.

Burgemeester en wethouders komen daarmee tegemoet aan een verzoek van de gemeenteraad om een dergelijke regeling in te stellen. Die houdt in dat mensen geen kosten hoeven te maken als blijkt dat er sprake is van fouten of vergissingen die aan de kant van de gemeente zijn gemaakt. 'In overleg tussen gemeente en burger wordt dan gezocht naar de beste mogelijkheid om een fout of een vergissing recht te zetten.' De nieuwe regeling sluit volgens het college zoveel mogelijk aan bij de al bestaande klachtenregeling.

De gemeenteraad kwam in 2013, toen het bestemmingsplan Buitengebied werd vastgesteld, met het verzoek voor de speciale klachtenregeling. Volgens de raad mogen burgers niet de dupe worden van fouten die in grote en complexe plannen als een bestemmingsplan Buitengebied kunnen sluipen. De regeling staat los van de procedures die momenteel lopen bij de Raad van State. Daar gaat het om zaken waarbij mensen het niet eens zijn met de inhoud van het nieuwe bestemmingsplan Buitengebied.