Piet Uitgeest wordt door Johan Remkes beëedigd tot hulpstrandvonder.
Piet Uitgeest wordt door Johan Remkes beëedigd tot hulpstrandvonder. Foto: Noord-Holland

Piet Uitgeest hulpstrandvonder

Piet Uitgeest uit De Koog is donderdag benoemd tot nieuwe hulpstrandvonder voor het strand van Paal 20 tot de Slufter.

Uitgeest neemt het werk over van zijn vader Klaas Uitgeest die circa dertig jaar hulpstrandvonder op hetzelfde traject is geweest. Piet werd donderdag officieel beëdigd door commissaris van de koning Johan Remkes van de provincie Noord-Holland. Piet legde officieel de gelofte af zijn werk als hulpstrandvonder goed te vervullen. De functie is geen onbekend terrein voor hem. Door de jaren heen hielp hij zijn vader al als dat nodig was. 'Op een gegeven moment vroeg hij of het niets voor mij zou zijn om hulpstrandvonder te worden en zo is het gekomen.' In het dagelijks leven is Piet bollenboer aan de Maailkeduinweg.

Texel kent in totaal zes hulpstrandvonders. Burgemeester Francine Giskes is vanuit haar functie als burgemeester strandvonder. Zij houden namens de overheid in de gaten wat er aanspoelt op Texel en proberen zaken van waarde mee te nemen, voordat strandjutters het in beheer nemen. De strandvonderij zoekt vervolgens naar de rechtmatige eigenaar of gaat over tot verkoop als een eigenaar van aangespoelde goederen niet meer te traceren is. Jaap Groen is hulpstrandvonder van de Slufter tot en met de Schorren, Fulps Duinker ontfermt zich over de Waddenzeedijk vanaf de Schorren tot de TESO-haven en Hans Eelman is hulpstrandvonder op de Razende Bol. Jaap Duinker houdt de kust van de TESO-haven tot Paal 14 in de gaten, de kust van Paal 14 tot Paal 20 is voor Maarten Jan Boon en Uitgeest krijgt dus het deel van Paal 20 tot de Slufter onder zijn hoede.

Naspeuringen van Klaas Uitgeest, één van de auteurs van het vorig jaar verschenen boek over de jutterij en strandvonderij op Texel, leren dat de strandvonderij in ieder geval teruggaat tot de Franse tijd en dat de schout toen verantwoordelijk was voor wat er aanspoelde. In 1813 kwam de strandvonderij in particuliere handen, al moest verantwoording worden afgelegd aan de commissaris van de koning. Op 1 oktober 1852 werd de strandvonderij een verantwoordelijkheid van de gemeente. In 1931 werden de huidige begrippen 'strandvonder' en 'hulpstrandvonder' wettelijk vastgelegd.