Nieuwe stichting voor onderzoek sneller internet in buitengebied

Een kleine groep logiesverstrekkers, ondernemers en bewoners van het buitengebied heeft het initiatief genomen een glasvezelnetwerk in het buitengebied van Texel te realiseren.

De groep heeft daarvoor de Stichting Glasvezel Texel opgericht. Het bestuur daarvan bestaat uit Simon Lap, Rob Koenen, Arjen van Diepen en Maarten Jeroen den Boer. De actie is voortgekomen uit klachten uit het buitengebied over de trage internetverbindingen. De VVD kwam daarna in actie om te wijzen op de mogelijkheid om bij de provincie subsidie voor onderzoek naar sneller internet aan te vragen.

De stichting, die eind 2014 werd opgericht, heeft een subsidie van €130.000,- van de provincie Noord-Holland gekregen om onderzoek te doen naar de haalbaarheid van sneller internet in het buitengebied. Het internet is daar vooralsnog aangewezen op een ouderwetse koperleiding die traag is en niet toereikend is voor toepassingen die via snel internet (glasvezel) wel mogelijk zijn. 'Snel internet is een must voor optimale agrarische bedrijfsvoering, zorg (domotica toepassingen), onderwijs, toerisme en daarmee voor de leefbaarheid en het vestigingsklimaat op Texel', aldus de Stichting Glasvezel Texel.

Bij het haalbaarheidsonderzoek wordt onder meer gekeken naar de bestaande aansluitadressen in het buitengebied en de internetsnelheden die nu worden worden bereikt, Onderzocht wordt welke partijen (netwerkbeheerders) werkzaamheden voor een sneller internet kunnen of willen uitvoeren, wat de beste breedbandoplossing is, wat de financiële haalbaarheid is, welke fondsen er geworven kunnen worden en welke vraag naar snel internet er is. Er is inmiddels een eerste bijeenkomst van diverse betrokkenen geweest. Uiterlijk 15 november moet het haalbaarheidsonderzoek volgens de stichting zijn afgerond.