Afbeelding van de nieuwe boot die in het Spaanse Bilbao wordt gebouwd.
Afbeelding van de nieuwe boot die in het Spaanse Bilbao wordt gebouwd. Foto: VRIPACK

Nieuwe boot gaat

varen op aardgas

De nieuwe Texelstroom van TESO gaat definitief varen op CNG (Compressed Natural Gas). TESO heeft daarvoor een overeenkomst getekend met CNG Net in Nieuwegein. Dat gaat op de veerhaven op 't Horntje een vulstation bouwen en exploiteren.

De Texelstroom, die momenteel in Spanje wordt gebouwd, wordt de eerste veerboot in Europa die op CNG gaat varen. Dat is regulier aardgas dat onder een druk van 200 bar in brandstoftanks wordt opgeslagen. Het gebruik ervan is schoner dan het gebruik van de huidige brandstof (diesel) aan boord. De uitstoot van koolstofdioxide en stikstofdioxide wordt met 20 en 85 procent teruggedrongen. De uitstoot van fijnstof, roet en zwaveldioxide is bij het gebruik van CNG helemaal weg.

TESO-directeur Cees de Waal: 'CNG is een schone en duurzame brandstof die al jaren wordt toegepast in het openbaar vervoer op de weg, een bewezen techniek die TESO nu ook op het water gaat toepassen.' Er komt een vulstation op de veerhaven, zodat er straks geen tankwagens of schepen met CNG naar het eiland hoeven te komen.

Een zeven kilometer lange gasleiding tussen Oudeschild en 't Horntje moet ervoor zorgen dat het vulstation wordt aangesloten op het bestaande hoge druk aardgasnetwerk zodat de CNG altijd voorradig is. CNG Net neemt de volledige constructie, bouw en exploitatie van het vulstation op zich. Het bedrijf werkt daarvoor in de vergunning- en realisatiefase nauw samen met Rijkswaterstaat (eigenaar van de veerhaven), de gemeente en netbeheerder Liander. De laatste neemt de aanleg van de zeven kilometer gasleiding voor haar rekening.

Bedoeling is dat het vulstation eind 2015 klaar is voordat de Texelstroom in de vaart wordt genomen. De Waal: 'Er wordt zorgvuldig gekeken naar wat de beste plek is voor het CNG-vulstation. Een juiste landschappelijke inpassing is erg belangrijk voor het aantrekkelijk houden van de toegangspoort van Texel.' CNG Net is een organisatie die ruim 55 openbare CNG-tankstations in Nederland exploiteert. Het bedrijf is marktleider op het gebied van CNG.

Naast openbaar vervoersmaatschappijen levert CNG Net ook gas aan reinigingsdiensten. Het vulstation op de veerhaven is er in eerste instantie alleen voor de veerboot. Het gebruik van CNG zet volgens De Waal de deur open om op termijn eventueel over te stappen naar het gebruik van groengas op de boot. Dat is een duurzame variant van fossiel aardgas die gemaakt wordt door biogas dezelfde kwaliteit als aardgas te geven. Het verschil is dat biogas wordt geproduceerd uit onder meer koeienmest, slib, afval van stortplaatsen, tuinafval en de restanten van groente en fruit. De ontwikkeling betekent dat CNG straks de hoofdbrandstof van de Texelstroom zal zijn.

De motoren van het nieuwe schip worden zo gemaakt dat ze zowel op gas als op diesel kunnen varen, zodat er altijd een back-up is. TESO vaart al met een mix van zwavelarme diesel, biodiesel en X-MILE dat voor een betere verbranding van de brandstof zorgt. Er komen op de nieuwe boot ook batterijen (gemaakt van lithium-polymeer) om zuiniger te varen en zevenhonderd vierkante meter zonnepaneel om stroom op te wekken.