Vier Texelaars op waterkieslijsten

Er doen vier Texelaars mee aan de verkiezingen voor het hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier op woensdag 18 maart: Arie Lap, Nel Eelman, Edo Kooiman en Lida Westdorp.

Dat blijkt uit de kieslijsten van de twaalf partijen die zich voor de waterschapsverkiezingen hebben aangemeld. Lap, de enige Texelaar in het zittende bestuur van Hollands Noorderkwartier, staat als enige van de vier op een verkiesbare plaats. Hij staat derde op de lijst van Groen, Water & Land. Die partij zit momenteel met drie zetels in het college van hoofdingelanden, het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap. Lap is nu nog hoofdingeland namens het CDA, maar die partij gaat hij verlaten. De Hoornder begon als waterschapsbestuurder bij het toenmalig Waterschap Texel. Sinds 2004 - het jaar waarin Hollands Noorderkwartier ontstond uit de fusie tussen Uitwaterende Sluizen en Hollands Kroon - is hij bestuurder van het hoogheemraadschap dat geheel Noord-Holland (inclusief Texel) boven het Noordzeekanaal bestrijkt.

Nel Eelman uit Den Burg staat bij de waterschapsverkiezingen negende op de lijst van het CDA. De christendemocraten hebben nu drie zetels in het college van hoofdingelanden. Eelman, oud-wethouder van Texel, zit nu nog in Provinciale Staten van Noord-Holland, maar daar stopt ze binnenkort mee. Het CDA kent liefst vijftig mensen op de kieslijst voor het hoogheemraadschap. Edo Kooiman uit De Waal prijkt op de negentiende plaats van de Algemene Waterschapspartij die op het moment twee zetels in het hoogheemraadschap heeft. Kooiman is ook oud-wethouder van Texel en huidig raadslid voor Texels Belang. Lida Westdorp uit De Koog staat veertiende op de lijst van de PvdA. Zij is actief binnen de PvdA op Texel en was een aantal jaren secretaris van het gewest Noord-Holland van de PvdA. De sociaaldemocraten hebben drie zetels in het hoogheemraadschap.

De waterschapsverkiezingen worden tegelijk met de verkiezingen voor Provinciale Staten gehouden in de hoop dat de opkomst hoog is. De verkiezingen gelden voor 23 van de dertig zetels in het college van hoofdingelanden. De andere zeven worden volgens vast gebruik toegewezen aan de Kamer van Koophandel (drie), LTO Noord (drie) en het Bosschap (één). De laatste is terreinbeheerder, LTO zit namens de agrarische sector in het bestuur en de Kamer van Koophandel namens het bedrijfsleven. Hollands Noorderkwartier heeft een begroting van €255 miljoen per jaar, ongeveer het vijfvoudige van de begroting van de gemeente. Het hoogheemraadschap zorgt onder meer voor het beheer en de zuivering van water op Texel en het is bezig met de voorbereiding om de komende jaren 17 km Waddendijk te versterken.