Ideeën op papier zetten tijdens de bijeenkomst van Texel Samen Beter.
Ideeën op papier zetten tijdens de bijeenkomst van Texel Samen Beter. Foto: Jeroen van Hattum

Nadenken over eigen gezondheid tijdens avond Texel Samen Beter

Wat is er nodig op Texel voor een optimale gezondheid en wie heb je daarvoor nodig?

Zomaar twee vragen die dinsdagavond aan de orde kwamen tijdens een bijeenkomst van zorgcoöperatie Texel Samen Beter bij Stayokay in Den Burg. Zestig mensen bezochten de bijeenkomst en het was een nuttige avond waarop veel gebeurde. De 61 aanwezigen zaten in groepjes aan tafel om gezamenlijk te bedenken wat en wie er zoal nodig zouden zijn voor een optimale gezondheid. De avond werd ingeleid door Leonie Voragen, actief in de zorgvernieuwing en betrokken bij Texel Samen Beter, die aan de hand van een persoonlijk verhaal over haar vader het thema gezondheid en kwaliteit van leven aanstipte. Haar vader werd jaren geleden getroffen door een beroerte en maakte daarna een lange gang langs ziekenhuizen. Tegelijkertijd wist hij mee te blijven doen in de maatschappij en vooral dat laatste kwam volgens Voragen zijn gezondheid en welbevinden ten goede. 'Hij werd bijvoorbeeld een soort mascotte voor het voetbalteam van de vereniging waarvan hij voorzitter was geweest en dat maakte hem gelukkig. Het leerde om niet alleen naar artsen te kijken, maar ook naar andere zaken die belangrijk zijn voor een goede gezondheid.' De persoonlijke inleiding had effect op de rest van de avond en de vragen die gesteld werden. Het leverde binnen twee uur een hoop volgeschreven papieren met tips en ideeën op. De bezoekers kregen ook een lijst om de eigen gezondheid onder de loep te nemen en de vraag werd gesteld wat iedereen 'morgen al zou kunnen doen' voor de eigen gezondheid. Voorzitter Rikus Kieft sprak na afloop van een betrokken avond. Het viel de vertegenwoordigers van Texel Samen Beter ook mee dat er nog zestig mensen waren gekomen. Op maandagavond had de zorgcoöperatie eveneens een bijeenkomst belegd, maar dat was een nogal theoretische avond met veel uitleg over de veranderingen in de zorg geworden. De ideeën die dinsdagavond op tafel waren gekomen, worden volgens Kieft omgezet in concrete ideeën die later weer aan de leden van de coöperatie worden voorgelegd, zodat Texel Samen Beter kan zien of de juiste koers wordt ingezet. De zorgcoöperatie werd ruim een half jaar geleden opgericht door 13 Texelaars met het idee gezamenlijk invloed uit te oefenen op de kwaliteit van de zorg op Texel, het aanbod, de betaalbaarheid en de toegankelijkheid ervan. Dan gaat het volgens Texel Samen Beter niet alleen om zorg voor Texelaars die ouder worden, maar ook om zaken als preventie, beweging, gezonde voeding en gezonde geest. Kieft liet weten dat de coöperatie inmiddels bijna zeshonderd leden heeft.


Geslaagd

Floortje Roeper is geslaagd aan Academie Artemis, Hogeschool voor Styling te Amsterdam. Ze heeft het diploma "Bachelor allround Styling" behaald. Ze gaat in haar woonplaats Haarlem aan de slag als styliste.


Toneeluitvoering

begint half uur later

De toneeluitvoering van de Oud-Leerlingen (zie aankondiging op pagina 15) zaterdag in de Wielewaal begint in verband met de condoleance van Marianne de Lugt niet om 20.00 uur, maar om 20.30 uur.

Afbeelding