Cees Helder, voorzitter van het genootschap Les Patrons Cuisiniers, spreekt Nadine en Jef  toe.
Cees Helder, voorzitter van het genootschap Les Patrons Cuisiniers, spreekt Nadine en Jef toe. Foto: Pieter de Vries

Sterrenkoks Bij Jef

Zelden zullen Jef Schuur en Nadine Mögling zo'n kritisch gezelschap over de vloer hebben gehad als maandagavond, toen sterrenkoks uit heel Nederland bij hun Texelse collega's neerstreken.

De gasten waren allemaal lid van Les Patrons Cuisiniers, een exclusief gezelschap van topkoks, die volgens hun verenigingsstatuten streven naar vakmanschap, culinaire creativiteit en constante kwaliteit. Voor hun jaardiner bezoeken ze bij toerbeurt de restaurants van de leden. Dit jaar was dat Verwennerij Bij Jef in Den Hoorn, lid sinds 2012 en sinds 2008 in het trotse bezit van een Michelinster.

'Nee hoor, ik word niet zo gauw zenuwachtig', vertelt Schuur, terwijl een DJ het restaurant vult met swingende klanken en zijn medewerkers rondgaan met schalen met verfijnde hapjes. De in stemmige smoking en chique jurken gestoken gasten worden al voor het diner vergast op enkele culinaire verrassingen van de Hoornder chef-kok. 'Natuurlijk moet het goed zijn wat we vanavond serveren. Maar dat moet altijd, dat zijn we gewend.'

Les Patrons Cuisiniers is een exclusief gezelschap. 'Daar wil je graag bij horen. Je leert van elkaar. Niet alleen wat eten betreft, maar ook op het gebied van managen.' Hoewel je als buitenstaander misschien anders zou vermoeden, is het geen elitaire club. 'Natuurlijk, het is de eredivisie van de gastronomie die je hier ziet. Daar lid van zijn, geeft status en aanzien. Maar we lopen hier niet rond met een blik van: kijk ons eens. We helpen elkaar, we zijn een echte vriendenclub. Laat ik het zo zeggen: als je een eikel bent, kom je er niet bij.'

Jef en Nadine weten hoe ze hun vrienden moeten verwennen. Op het zes gangen tellende menu staan onder meer langoustines met bloedsinaasappel en Texelse lamsnekjes, gestoofd in zeewater en geserveerd met kaviaar. 'We gaan lekker eten en lekker drinken', verzekert Schuur. 'En vooral een hoop lol maken.' Volgens onbevestigde berichten werd het inderdaad nog heel gezellig en heel laat, met onder meer een optreden op trompet van de Texelse Roxi Jasper. Onbevestigde berichten, want hoewel de pers rijk vertegenwoordigd was, met zelfs een verslaggever en een fotograaf van de societyrubriek van De Telegraaf, was het vervolg van de avond besloten, alleen voor vrienden.


Stayokay houdt

Warme Truiendag

Stayokay Texel zet vrijdag 6 februari de verwarming laag. Niet uit armoede, maar voor de viering van Warme Truiendag, om de uitstoot van CO2 te verminderen.

De warmte komt van DJ Aron, die tussen 19.00 en 21.00 uur zijn gehoor warm laat dansen. Plaats van handeling is de 'ijsbar', waarin warme drankjes naar keuze worden geserveerd. Stayokay roept iedereen op warme truien mee te nemen. Na het evenement worden de warme truien aan een goed doel geschonken. Meer informatie op www.facebook.com/StayokayTexel.