Tuktuks mogen niet van de haven

De tuktuks mogen niet van de haven van Oudeschild verdwijnen. Dit valt te concluderen uit de bespreking van het bestemmingsplan in de commissievergadering van afgelopen dinsdag. Het definitieve besluit wordt pas genomen in de gemeenteraad, maar geen enkele fractie ging mee in het oordeel van het college dat de activiteit illegaal is binnen het bestemmingsplan. Ook passen de voertuigen volgens de partijen uitstekend binnen de uitgangspunten van de Havenvisie.

De Tuk Tuk Express van Anita Huisman is nu gevestigd op het terrein van CIV. Of dit ook in de toekomst de locatie voor het verhuurbedrijf blijft is onzeker. Een meerderheid van de partijen schaarde zich achter het plan van Piet Standaart (Texels Belang) om een andere plaats op de haven voor de toekomst open te houden. Huisman mocht zelf inspreken en vertelde dat ze een overeenkomst heeft met de CIV, waarbij afspraken zijn gemaakt over het dagelijks gebruik van het buitenterrein en het binnengebruik voor de nachtstalling. 'Deze samenwerking verloopt al jaren uitstekend. Bovendien verloopt de verhuur vanuit de souvenirwinkel er tegenover. De locatie is dus ideaal.' Volgens de wethouder zitten aan het behoud een aantal juridische obstakels die opgeheven moeten worden. De commissie heeft het college de opdracht meegegeven om het bestemmingsplan zo aan te passen dat de Tuk Tuk Express op de haven kan blijven.

Een ander discussiepunt is het aantal bedden van Hotel Restaurant Havenzicht. In het oude bestemmingsplan heeft eigenaresse Tineke Bakker een hotelbestemming met een onbeperkt aantal bedden. In het nieuwe plan wordt dit teruggeschroefd naar vier. Wethouder Hercules antwoordde dat er wordt gekeken naar de bouwvergunning, in dit geval twee hotelkamers (vier bedden).'U begrijpt ook al dat we op die locatie niet duizend bedden kunnen toestaan. Waar we naar kijken is het bouwvolume. Wat is er mogelijk en wat is er verleend?' Volgens Edo Kooiman (Texels Belang) belemmert het college met deze regelgeving de creatieve ondernemersgeest, omdat het een uitbreiding van het hotelgedeelte in de toekomst onmogelijk maakt.Natuurlijk gaan ze geen duizend bedden plaatsen, maar zes, acht of tien moet mogelijk blijven.' Hercules gaf aan dat de raad uiteindelijk bepaalt, maar dat wanneer mevrouw Bakker met een goed onderbouwd plan komt er altijd naar gekeken kan worden. Volgens de wethouder is er niet daadwerkelijk sprake van een onbeperkt aantal slaapplaatsen, maar wordt er altijd pas naar de exacte invulling gekeken bij de aanvraag van een bouwbesluit. Het bouwvlak en de parkeernorm zijn hiervoor van belang. Astrid van de Wetering(D66) benadrukte dat 'bestaande rechten' ook belangrijk zijn voor de besluitvorming.