Onderzoek naar Texels Respijthuis

Texels Welzijn, Omring en Geriant verkennen de mogelijkheid om op Texel een Respijthuis te realiseren om mantelzorgers te ontlasten.

Een Respijthuis is een huis waar mensen die mantelzorg krijgen terecht kunnen als hun eigen mantelzorger zelf niet kan. in Alkmaar werd een paar jaar geleden het eerste Respijthuis opgericht, waarna er landelijk meer volgden. Respijthuizen, gerund door vrijwilligers, bieden mantelzorgers de gelegenheid er even een weekendje tussenuit te gaan, zodat ze tijd voor zichzelf kunnen vrijmaken. Een mantelzorger is iemand die langer dan drie maanden of meer dan acht uur per week zorg verleent aan een naaste uit de directe omgeving met fysieke of psychische gezondheidsproblemen.

Volgens Ineke Laagland van Geriant, Joyce Ketelaar van Omring en Brigitte Hollands van Texels Welzijn gaat het vooralsnog om een verkenning. Een Texels Respijthuis hoeft ook niet direct een vast huis te worden, de zorg die normaal door mantelzorgers wordt verleend, zou volgens de drie organisaties ook op andere manieren gegeven kunnen worden. Het initiatief om de mogelijkheden van een Respijthuis te bekijken, komt voort uit een groot onderzoek naar mantelzorgers op Texel dat Omring, Texels Welzijn en Geriant vorig jaar op Texel lieten verrichten. Er werd met bijna honderd mantelzorgers gesproken om hun ervaringen met het zorgen voor een naaste in de praktijk te horen. Het onderzoek leerde dat het met 55 procent van de Texelse mantelzorgers goed gaat, 34 procent voelt zich belast en 11 procent voelt zich overbelast. Texel kent naar schatting zo'n 2150 mensen die mantelzorger zijn.

Mensen die mantelzorg als belastend ervaren, geven aan onder meer behoefte aan vervangende zorg te hebben, zodat ze ook tijd aan zichzelf kunnen besteden. Op die manier wordt voorkomen dat een mantelzorger op een gegeven moment door overbelasting het risico loopt uit de running te raken. Het onderzoek leerde verder dat mantelzorgers soms ook behoefte hebben aan een luisterend oor, advies en begeleiding, lotgenotencontact en cursussen hoe ze moeten omgaan met mensen die dementerend zijn of een beroerte hebben gehad.

Volgens Maaike Schoo - van der Knaap, bij Texels Welzijn verantwoordelijk voor ondersteuning van mantelzorgers, zouden mantelzorgers ook geholpen zijn met een blijk van waardering zoals het Mantelzorgcompliment. Dat is sinds dit jaar afgeschaft. Volgens Schoo gaat het niet zo direct om de financiƫn die aan het compliment waren verbonden, maar vooral om de blijk van waardering voor alle zorg die aan een ander wordt besteed.

Het volledige onderzoeksrapport naar mantelzorgers op Texel is in te zien op www.texelswelzijn.nl.