Pakhuus pleit voor toestaan van drijvend terras haven Oudeschild

Het nieuwe bestemmingsplan voor Oudeschild zou de aanleg van een drijvend terras aan de kade in de haven mogelijk moeten laten zijn.

Dat komt naar voren in een zienswijze van Arie Pieter Grootjen voor het nieuwe bestemmingsplan dat vanavond (dinsdag) in de raadscommissie wordt besproken. Bij elkaar zijn er meer dan twintig zienswijzen en diverse voorstellen van de politieke partijen. Grootjen wijst erop dat de meeste horecagelegenheden een terras op de haven hebben, maar geen terras rechtstreeks op of aan het water. Dat geldt onder meer voor 't Pakhuus. 'Een oplossing hiervoor zou kunnen zijn dat er tijdens het hoogseizoen een drijvend terras aan de kade op een drijvend ponton wordt gecreëerd. Dit geeft een nieuwe vorm van recreatie en bedrijvigheid die nog niet op Texel is.' Volgens de zienswijze staat het nieuwe bestemmingsplan een drijvend terras niet expliciet toe, maar wordt het ook niet expliciet verboden.

Uit een andere zienswijze komt naar voren dat de twee vergunde windmolens van Graaf aan De Vang in het nieuwe bestemmingsplan voor Oudeschild zijn wegbestemd. De Wolff Nederland Windenergie verzoekt de gemeente om de in 2001 afgegeven vergunningen voor de turbines bij recht op te nemen in het nieuwe plan, evenals een wijzigingsbevoegdheid. Volgens het college is er voor één van de turbines geen plek meer omdat op de betreffende locatie sinds 2013 een nieuw bedrijfsgebouw staat. De andere vergunde windmolen is midden op een ontsluitingspad gesitueerd. Een wijzigingsbevoegdheid is volgens het college niet mogelijk, omdat de raad in juni 2013 via een amendement heeft bepaald de oprichting van windmolens niet mogelijk te maken. Texels Belang en VVD hebben verder voorgesteld bij de slachtplaats aan De Vang een dienstwoning toe te staan, zodat de slachter bij zijn werk kan wonen. De vergadering begint vanavond om 19.30 uur.