Texelse zoogkoeienhouders en liefhebbers bezochten bedrijven in West-Friesland.
Texelse zoogkoeienhouders en liefhebbers bezochten bedrijven in West-Friesland. Foto: Isabel van der Star

Gemarmerd vlees

Leden van de Vereniging van Texelse Zoogkoeienhouders en belangstellenden hebben zaterdag een bezoek gebracht aan twee vleesveebedrijven in West-Friesland. Het verrijken van kennis werd gecombineerd met het aanhalen van de onderlinge banden.

Allereerst hebben ze het bedrijf 'Het koeienhuis' van de familie Vlaar bezocht. Zij werken nu 12 jaar met Wagyu koeien die oorspronkelijk uit Japan komen. Ze zijn twaalf jaar geleden begonnen met embryo's maar hebben inmiddels een veestapel van zo'n 200 koeien. De Wagyu koeien staan bekend om hun gemarmerde vlees met voornamelijk onverzadigde, gezonde vetten. Na dit vlees geproefd te hebben als hamburger is de vereniging vertrokken naar de familie Schilder die sinds twee jaar met blonde d'aquitaines werkt en inmiddels tachtig stuks heeft. Dit ras heeft een hoog rendement en is zelfredzaam als het gaat om afkalven wat belangrijk is omdat beiden een baan hebben naast dit werk. Het vlees wordt in de buurt bij verschillende slagerijen afgezet en daarnaast verkopen ze ook zelf luxe vleespakketten. Naast de afzet van vlees is de fokkerij ook belangrijk waarmee ze regelmatig hoog scoren op keuringen. De dag werd afgerond met een leuke prijsvraag betreffende gewicht schatten van een vaars en een stier. Deze werd gewonnen door Johannes van Heerwaarden.


Kijkmiddag bij

Pepermolen

Kinderopvang de Pepermolen in Oosterend houdt vrijdag 6 februari van 15.00 tot 18.00 uur een kijkmiddag om ouders en kinderen te laten zien wat er allemaal in huis is.

De kinderopvang, die vorig jaar een doorstart maakte, heeft momenteel twee groepen kinderdagverblijf, waarvan een 'baby-dreumesgroep' voor kinderen van 0 tot 2 jaar. De andere groep is voor kinderen van 2 tot 4 jaar, er is een peutergroep voor kinderen van 2 tot 4 jaar en een Buitenschoolse Opvang voor kinderen van 4 tot 12 jaar. De Pepermolen laat tijdens de kijkmiddag zien hoe kinderen op een speelse manier worden gestimuleerd in hun ontwikkeling en worden voorbereid op de basisschool. Ouders kunnen ook informatie krijgen over financiering en het nieuwe peuterbeleid van de gemeente dat sinds september 2014 van kracht is. Er wordt eveneens informatie gegeven over de haal- en brengmogelijkheden van de kinderopvang met de eigen Pepermolenbus, activiteiten die met de kinderen worden ondernomen en de mogelijkheid voor kinderen om onder BSO-tijd een zwemdiploma te halen. Belangstellenden die vrijdag niet kunnen, kunnen volgens Angela van Kolthoorn ook vrijblijvend een afspraak maken voor een rondleiding. Dat kan via info@kinderopvangdepepermolen.nl of tel 712991.