Natuurontwikkeling op Dorpzicht ten oosten van De Cocksdorp.
Natuurontwikkeling op Dorpzicht ten oosten van De Cocksdorp. Foto: Ton Zegers

Inrichting Dorpzicht

De natuurontwikkeling op Dorpzicht is onderwerp van de inloopavond op donderdag 12 februari van 19.00 tot 21.00 uur in het Eierlandsche Huis. Dit natuurgebied ten oosten van De Cocksdorp gaat de komende jaren op de schop.

Tijdens de inloopavond wordt het ontwerp dat voor de inrichting is gemaakt toegelicht door de provincie, Staatsbosbeheer, de gemeente, het Hoogheemraadschap, LTO Noord en agrarische natuurvereniging De Lieuw. Dorpzicht wordt een natuurgebied van 144 hectare met bloemrijke graslanden waar zowel weidevogels als orchideeën en andere bijzondere planten van kunnen profiteren. Het gebied wordt zo ingericht dat de natuur volop tot z'n recht kan komen. Er komen schrale graslanden en er worden kreken gegraven waar een natuurlijke laagte in het landschap aanwezig is. Ook worden diverse sloten gedempt om het water in het gebied zo lang mogelijk vast te houden waardoor een meer natuurlijk waterregime ontstaat. Zo kan de gewenste natuur zich ontwikkelen, en is de verwachting dat het leefgebied voor zeldzame orchideeën en weidevogels wordt versterkt. Ook komt er een wandelroute, om een 'rondje Dorpzicht' vanuit De Cocksdorp mogelijk te maken. Het ontwerp is gebaseerd op het enkele jaren geleden gemaakte plan voor dit gebied, waarin de reacties uit de omgeving zijn verwerkt. Dit plan is het afgelopen jaar geactualiseerd. De inrichting van Dorpzicht maakt onderdeel uit van het programma Natuurontwikkeling Texel, waarmee de provincie, Hoogheemraadschap, gemeente, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, LTO en De Lieuw de natuur op Texel willen versterken. Meer informatie over de inrichting van Dorpzicht en de natuurontwikkeling op Texel is te vinden op www.noord-holland.nl/natuurtexel.


Reddingscilinder

De uitvinder van een reddingscilinder voor schepen waar Klaas Uitgeest naar zocht, is de Texelse deurwaarder P. C. Koning. Dat heeft Pip Barnard laten weten. Volgens Texelpedia werd zijn reddingscilinder Fidëlitë in 1886 door de marine aangekocht. Konings idee voor een drijvende cilinder met duizend meter touw, was gebaseerd op een eerdere uitvinding van hem. Dat was een ijzeren bol met lange draad die schaatsers in de hand konden houden en voor zich uit konden werpen als ze in een wak reden. De cilinder trok belangstelling uit binnen- en buitenland. Lang heeft Koning niet van zijn succes kunnen genieten, hij overleed in 1892, op 57-jarige leeftijd. Zijn technische belangstelling bleek ook uit het feit dat hij een van de eersten in Nederland was die over een fiets beschikte. Daarmee bracht hij op Texel zijn exploten rond.