Afbeelding
Foto: Job Schepers

Klaassen en Haliegh stomen door

Op het Nederlands kampioenschap lieten ze al zien een ijzersterk team te zijn, tijdens de Wereldbekerwedstrijden in Newport (Wales) lieten Larissa Klaassen en Haliegh Dolman ook in het internationale wedstrijdveld zien de baas te zijn.

Op zowel de 100 meter als de 200 meter baanwielrennen voor Paralympiërs gingen de dames er met goud vandoor. Vrijdag imponeerde het duo op de kilometer met een tijd van 1 minuut en 9,727 seconden. Daarmee waren zij onder andere te sterk voor de Britse wereldkampioenen Jophie Thornhill en Rachel James. Ze naderden het Paralympisch record op 0,4 seconden.

'Super trots op ons! 1.09,2 op de kilometer, dikke PB en het hoogste trede van het podium mogen betreden naast de wereld kampioenen', schrijft Dolman op haar Facebook na de kilometer. Het vat bleek nog niet leeg, want op zondag denderde het duo voort met een soepelheid alsof ze al jaren samen fietsten. Ook hier wonnen ze goud, bovendien werd in de series het persoonlijk record aangescherpt tot 11,443 seconden.

De coach - Eelke van der Wal- van de dames had lovende woorden over voor zijn atleten: 'outstanding en geweldig hoe goed jullie nu al zijn!'. Opmerkelijker is dat het duo nog altijd de rondjes aflegt op een te zware fiets. Voor beter materiaal zijn de twee nog altijd op zoek naar sponsoren, het team heeft namelijk €35.000,- nodig.

Om dit geld bij elkaar te krijgen worden op vrijdag 20 en zaterdag 21 februari BenefietSavonden gehouden in Question Plaza. FLAIR en DJ Henk Blonik verzorgen beide avonden de muzikale invulling. Op www.ticketzz.nl zijn 3 soorten kaarten te verkrijgen. Onder het hoofdstuk 'Agenda' zijn voor beide avonden kaarten te krijgen van €10,-, €30,- of €50,-. €10,- is de standaard entree (aan de deur € 12,50 ) maar vader Kees Klaassen hoopt dat er mensen zijn die er meer voor kunnen en willen geven.

Het volgende grote doel van de wielrensters is het Wereldkampioenschap aangepast baanwielrennen in eigen land dat van 26 tot en met 29 maart gehouden wordt bij Omnisport in Apeldoorn.

De twintigjarige Klaassen maakte op 12 december bekend dat ze in de 19-jarige Dolman haar nieuwe piloot gevonden had. In nog geen twee maanden heeft het duo al twee nationale titels en evenveel nationale records binnen gehaald. Daar kwamen dit weekend dus twee zeges tijdens de Wereldbekerwedstrijden bij. In de politiek gaan al stemmen op om Klaassen en Dolman vanuit de gemeente te steunen.