Schaatsen op de Weissensee.
Schaatsen op de Weissensee. Foto:

Texelaars schaatsen

Jet van Karsen, Nel Bruining, Piet Rodenburg en Sybe van der Zee hebben deelgenomen aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk.

De Texelaars startten dinsdag om 7.00 uur toen het nog donker was. Iets meer dan 1400 deelnemers in totaal verschenen aan de start. Het grote meer lag volgens de schaatsers nog helemaal open, waardoor het volgens hen een wonder was dat op het kleine meer een uitstekende ijsvloer van 20 tot 26 centimeter dik lag. De organisatie had een baan van 12,5 km uitgezet, die zestien keer gereden moest worden. De temperatuur was bij de start circa acht graden onder nul. De hele dag bleef het kwik onder het vriespunt. Rond half twaalf stak een stevige wind op waar de rijders tegen op moesten boksen.

Jet van Karsen schaatste de hele 200 km samen met Piet Rodenburg. Piet zijn motto is: 'ik schaats alleen nog 200 km in het belang van een ander, anders rijd ik nog maar 100 km.' Op een gegeven moment reed Jet honderd meter achter Piet die dit niet door had omdat er een man in eenzelfde schaatspak als Jet achter hem reed. Piet dacht dat het Jet was, maar door roepen van de zijkant kwam het toch allemaal weer goed. De twee hadden 10.25.44 uur nodig om hun tocht te volbrengen.

Nel Bruining begon net zoals voorgaande jaren in een hoog tempo en had na 100 kilometer haar Noordkaap fietsvriend Piet Veldt uit Akersloot ingehaald. De laatste 100 km schaatste ze met hem mee. Haar tijd was 9.33.22 uur. Sybe van der Zee had op vrijdag ook al deelgenomen aan een tocht van 200 km tocht, maar moest toen door lichamelijke problemen de strijd na 125 km staken. Diezelfde dag reed Piet Rodenburg de 100 km. De 200 km van dinsdag werd door Sybe volbracht in een tijd van 9.51.07 uur.


Kampioenschap

biljarten in De Hof

Dorpshuis De Hof in De Koog is vanaf vrijdagavond 7 februari het toneel van de 27ste Texelse biljartkampioenschappen.

Het is voor het eerst dat het toernooi al op vrijdagavond in plaats van zaterdag begint. Een gevolg van een luxe probleem aldus de organisatie, omdat er steeds meer biljarters zijn die aan meerdere disciplines meedoen. Het toernooi kent dit jaar 110 deelnemers, van wie er 99 meedoen met het libre, 53 met het driebanden en 45 met het bandstoten. De Texelse kampioenschappen beginnen vrijdagavond met het bandstoten. Het toernooi duurt tot en met zondag 15 februari. In de weekenden wordt er vanaf 13.30 uur gespeeld in De Hof, doordeweeks vanaf 19.30 uur. Zondag 15 februari zijn de grote finales om de Jan Zoetelief Bokaal (bandstoten), de Cor Hoogenboom Bokaal (libre) en de Piet de Graaf Trofee (driebanden). Uitslagen en standen zijn te volgen via Facebook, op een pagina onder de naam 'Texelse Biljart Kampioenschappen 2015'.