Gravure uit het blad De Katholieke Illustratie met het toestel van Koning.
Gravure uit het blad De Katholieke Illustratie met het toestel van Koning.

Uitgeest zoekt oude uitvinder

Klaas Uitgeest is op zoek naar meer gegevens over de heer Koning van Texel die in de negentiende eeuw een reddingstoestel voor schepen uitvond.

Uitgeest las in een meer dan honderd jaar oude uitgave van de Katholieke Illustratie een artikel over Koning en zijn reddingstoestel, maar veel meer dan zijn achternaam en het gegeven dat de man van Texel kwam, is vooralsnog niet bekend.

Volgens het artikel in het blad bestond het reddingstoestel uit een bolvormige waterdichte cilinder waar een sterke lijn van duizend meter omheen was gewonden. Als een schip bij de kust in nood kwam, kon de drijvende cilinder overboord worden geworpen, waarna het door de golven 'als een blaas op het water' naar de wal werd gestuwd. Opvarenden op een schip in nood konden op die manier een walverbinding maken en en zichzelf vervolgens in veiligheid brengen.

Een blik in het archief van de Texelse Courant leert dat het destijds om een grote uitvinding ging. De toenmalige Vereeniging tot behartiging der Stoomvaartbelangen omschreef het reddingstoestel als een zaak van 'hoog gewicht voor de scheepvaart'. Het toestel werd op 18 november 1886 getest vanaf het stoomschip Hercules dat tijdens een storm op zevenhonderd meter afstand van de Zuiderhaaks ging liggen. Binnen vijftien minuten was de cilinder van het schip naar de kust gedreven. Een andere proef vanaf de Zr. Ms. Alkmaar was eveneens succesvol. Een artikel in de Texelse Courant van 6 april 1890 leert dat Koning destijds zelfs het verzoek van de regering kreeg om het toestel op tentoonstellingen in Amsterdam en Toulon te presenteren.

In juni 1890 publiceert de Texelse Courant een brief van een man van Terschelling die vertelt dat het reddingstoestel is gedemonstreerd in Toulon. De brief staat ook in het Algemeen Handelsblad en is bedoeld om landelijk breed onder de aandacht te brengen dat Texelaar Koning de zeevaart een dienst heeft bewezen. Zijn verdere gegevens worden echter niet vermeld en daar hoopt Uitgeest een antwoord op te krijgen.