Dierverzorgster Saskia Verbruggen houdt de bruinvis nat in de auto. (Foto Ecomare/Sytske Dijksen)
Dierverzorgster Saskia Verbruggen houdt de bruinvis nat in de auto. (Foto Ecomare/Sytske Dijksen) Foto: Ecomare/ Sytske Dijksen

Op Texel aangespoelde bruinvis Suzanne heeft het zwaar

De bruinvis die eerder deze week aanspoelde op Texel is ernstig verzwakt en kan niet meer zelfstandig zwemmen. Dat meldt een woordvoerder van SOS Dolfijn. De medewerkers helpen het dier, dat Suzanne gedoopt is, 24 uur per dag met zwemmen.

'Het is een zoogdier en moet dus boven water ademen. Dit betekent dat haar luchtgat boven water moet blijven. Wij begeleiden haar intensief', vertelt een woordvoerder. Wat Suzanne precies mankeert is nog niet bekend. 'We weten wel dat ze bloedarmoede heeft en ze heeft wat problemen met haar darmen.' Of het dier herstelt, is op dit moment nog niet te zeggen. Suzanne werd dinsdagochtend bij Westerslag ontdekt door Hulpstrandvonder Maarten Jan Boon. Dierverzorgers van Ecomare haalden het dier op met een speciale bruinvisbrancard en gingen ermee naar de overkant. Bij Hoorn werd de jonge bruinvis overgedragen aan medewerkers van SOS Dolfijn. Dierverzorgster Saskia Verbruggen hield de bruinvis onderweg nat en koel. Zittend achterin de auto kneep ze regelmatig een spons met zeewater leeg boven het dier.