De Tuktuks op de haven in Oudeschild.
De Tuktuks op de haven in Oudeschild. Foto: Archief Texelse Courant

'Tuktuk is gewenst op haven'

De stichting Havenbelangen Oudeschild en het Texels Ondernemers Platform nemen het op voor de tuktuks op de haven in Oudeschild.

Volgens beide organisaties passen de tuktuks uitstekend binnen de doelstellingen van de Havenvisie en de aangepaste gebruiksvoorschriften van het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan voor Oudeschild. Dat stellen de twee in een gezamenlijke brief die aan de raadsleden is verstuurd. In het nieuwe ontwerp-bestemmingsplan is geen plek meer voor de tuktuks. Volgens Jook Nauta, voorzitter van Havenbelangen, is echter nimmer aan de orde geweest dat de tuktuks een onwenselijke activiteit op de haven zouden zijn. 'De visie legt sterk de nadruk op de wenselijke verwevenheid van bedrijfsmatige en toeristische en recreatieve activiteiten.' Volgens TOP en Havenbelangen is de tuktuk ook een goed voorbeeld van 'havengerelateerd recreatief medegebruik'. De tuktuks worden in de brief omschreven als een 'leuke en gewenste recreatieve vervoersvoorziening' voor de gasten die in de Waddenhaven overnachten. Nauta wijst erop dat de haven van Oudeschild de enige plek is waar grote hoeveelheden toeristen zonder auto naar het eiland komen. De tuktuks worden ook als een welkome aanvulling voor de bruine vloot, charters en cruiseschepen gezien. 'Qua voorziening is het vergelijkbaar met het fietsenverhuurbedrijf op de haven. Dat is op dezelfde wijze havengerelateerd ten behoeve van dezelfde categorie toeristen.' De Stichting Havenbelangen en TOP spreken in de brief hun zorg uit over de 'ogenschijnlijk luchtige wijze' waarop de gemeente over de aanwezigheid en het voortbestaan van een gevestigd bedrijf heeft geoordeeld. 'Kennelijk wordt nauwelijks beseft welke impact dit voor de betreffende ondernemer heeft. Een wat zorgvuldiger benadering en overleg zouden die pijn een stuk kunnen verminderen.' De TukTuk Express is sinds 2008 op de haven gevestigd.

D66 pleit er in een amendement voor de aanwezigheid in het nieuwe bestemmingsplan op te nemen. 'We zijn geen voorstander van het zomaar toestaan van zaken die niet passen in een bestemming, maar het kan ook niet zo zijn dat de gemeente niet handhaaft en vele jaren later alsnog zegt dat het niet mag.'