Jeugd laat condoom links liggen

Meer dan de helft van de Texelse jongeren die in 2013 seksueel actief waren, heeft wel eens zonder condoom gevrijd.

Volgens het deze week gepubliceerde gezondheidsonderzoek van de GGD ging het om 60,7 procent van de seksueel actieve jongeren. Dat is iets meer dan gemiddeld in Noord-Holland Noord (51,5 procent). De zestig procent was bekeken op Texelse schaal wel lager dan in 2009; toen deed 62,8 procent van de jongeren het niet altijd met condoom.

Het onderzoek leert dat in 2013 in totaal 18,5 procent van de Texelse jongeren ervaring had met geslachtsgemeenschap. In 2009 ging het nog om 26,8 procent. Regionaal is eveneens een daling te zien die redelijk gelijk loopt aan de Texelse gemiddelden. Van de seksueel actieve jongeren op het eiland had in 2013 één op de drie vóór zijn of haar veertiende voor de eerste keer seks. In 2009 was dat gemiddeld één op de vijf. Van de seksueel actieve jongeren had in 2013 56,3 procent meerdere bedpartners, ook een daling ten opzichte van 2009 toen 64 procent van de toen seksueel actieve jongeren aangaf met meerdere partners het bed te hebben gedeeld.

Wat het niet gebruiken van een condoom betrof, dacht volgens de onderzoekers van de Emovo Jeugdmonitor de helft van de seksueel actieve jongeren ten onrechte geen risico een seksueel overdraagbare aandoening op te lopen. Meermalen gehoorde argumenten om geen condoom te gebruiken waren 'we hebben vaste verkering', 'we gebruiken een ander voorbehoedsmiddel zoals de pil' of 'vrijen met condoom is niet zo lekker'.

Bijna 64 procent van de ondervraagde Texelse jongeren stelde zich in 2013 positief op tegenover homoseksualiteit. Dat was in 2009 nog 50,3 procent. 15,5 procent van de Texelse jongeren zei van mening te zijn dat jongeren op school eerlijk kunnen uitkomen voor homoseksualiteit en dat is minder dan het gemiddelde van 22,4 procent in Noord-Holland Noord. Zeven procent van de jongeren had in 2013 volgens het onderzoek een ongewenste seksuele ervaring, bijna gelijk aan het regionaal gemiddelde van 5,9 procent. De onderzoekers vatten volgens het rapport onder het begrip 'ongewenste seksuele ervaring' alles samen van 'zoenen, intiem betasten tot met elkaar naar bed gaan'.

De GGD merkt in het algemeen op dat veel jongeren tijdens de pubertijd de eerste seksuele ervaringen hebben en dat het daarom belangrijk is te leren over veilig vrijen, zwangerschap en soa's. Volgens de GGD is het voor de seksuele ontwikkeling ook belangrijk als jongeren leren zelf beslissingen te nemen en daarbij rekening te houden met anderen.