Een reiger op 't Horntje had te laat in de gaten er ijs op het water lag.
Een reiger op 't Horntje had te laat in de gaten er ijs op het water lag. Foto: Rikus Kieft

Samenwerking tussen havens

Raadsleden van Texel, Den Helder, Hollands Kroon en Schagen praten deze week over meer samenwerking tussen de havens in de Kop van Noord-Holland.

Dat gebeurt woensdag tijdens een gezamenlijke bijeenkomst in het gemeentehuis van Hollands Kroon waar diverse punten van samenwerking aan de orde komen. In totaal gaat het om zeven havens, waaronder de veerhaven op 't Horntje, de NIOZ-haven en de haven van Oudeschild. De recreatiehavens in de betreffende gemeenten worden buiten beschouwing gelaten. De samenwerking wordt genoemd in een bestuursopdracht waarover de raadsleden in gezamenlijkheid praten. Het geheel is onderdeel van het regionale programma De Kop Werkt! dat de economie in de Kop van Noord-Holland moet verbeteren en het gebied daarmee tegelijkertijd aantrekkelijk moet houden als gebied om te wonen. De Kop Werkt! is voortgekomen uit een rapport van Deetman en Mans waarin gewaarschuwd werd voor een terugloop van de bevolking in de Kop van Noord-Holland. Het regionale programma en de daarmee samenhangende samenwerkingen moeten het tij keren. De bestuursopdracht over de havens bevat onder meer een hele serie instanties die als overlegpartner worden genoemd en er wordt een koppeling met gemaakt het vliegveld in Den Helder. Een verkenning van de verbetering van de commerciƫle visserij wordt genoemd, evenals een onderzoek naar de regionale herontwikkeling van de havens op Texel, in Schagen en Hollands Kroon.


Lezenaar

In de lezenaar op de hoek van de Parkstraat en de Weverstraat in Den Burg is sinds zondag het gedicht 'Vroege ochtend' van Linder Kuiper te lezen. Kuiper werd op 5 mei 1926 op Texel geboren. Hij was de zoon van een veehouder en groeide op in de buurtschappen Spang en Harkebuurt. Voor en na zijn studie aan de Middelbare Landbouwschool werkte hij op het boerenbedrijf van zijn ouders en hij was boekhouder bij een vervoer- en zaadhandel in Oudeschild. Hij overleed op 31 maart 1982 en liet een groot aantal gedichten achter die door Het Open Boek zijn uitgegeven.