Het podium van 't Skiltje is een knusse woonkamer voor Welkom Kameraad.
Het podium van 't Skiltje is een knusse woonkamer voor Welkom Kameraad. Foto: Manon Veenendaal

Honderd procent inzet

Toneelvereniging Nieuw Leven in Oudeschild speelde zaterdagavond de jubileumvoorstelling 'Welkom Kameraad'. Een voorstelling waar de spelers er met honderd procent inzet vol tegenaan gingen.

Dat het een bijzondere avond gaat worden, is een uur voor aanvang al voelbaar. De burgemeester is ook aanwezig. De opgetutte mensen arriveren op tijd, zodat ze vooraan plaats kunnen nemen. Een half uur later is de zaal in dorpshuis 't Skiltje volledig gevuld met gezellig, snotterig, hoestend publiek. Het zou wel eens een lastige klus kunnen worden voor Nieuw Leven om de lawaaiige zaal te vermaken met een goed verstaanbaar toneelstuk. Gelukkig, dit wordt meteen bij de opkomst van de eerste acteurs duidelijk, de spelers zijn zelfs achterin geweldig te verstaan. De mooie articulatie wordt, tijdens het bijna drie uur durende komische stuk, goed volgehouden. Een acteur die mij meteen opvalt is Robin van Sambeek, die duidelijk het hele toneelstuk draagt. Hij incasseert, improviseert en zorgt voor een waanzinnig grappig samenspel. Franka Ganzevles laat zien, dat door middel van open lichaamstaal en prachtige mimiek, toneelspel geloofwaardig kan worden neergezet. 'Welkom Kameraad' doet me een beetje denken aan de televisieserie 'Toen was geluk heel gewoon'. Briljant geregisseerd, vind ik de timing van de lach. Dit blijkt uit de reactie van de zaal, dat is dan ook meteen het grootste compliment wat je als speler kunt krijgen. Het decor geeft de sfeer weer van een vintage knusse woonkamer. Hier wordt dankbaar gebruik van gemaakt tijdens alle drie de bedrijven. Ook al vind ik dat er niet gewerkt wordt aan rustmomentjes, een opbouw en grand de finale, ik ben zeer te spreken over het fanatieke 'vol ergens voor gaan' -spel. Er wordt veel gezweet, met deuren gegooid en heen en weer gerend. Piet Smits ontvangt de meeste klappen. Vanuit de zaal zijn de "oeh, aaah en zou dit de bedoeling zijn geweest?", te vernemen. Erg realistisch gespeeld dus. Alle spelers krijgen van mij een diepe buiging voor hun inzet. Met honderd procent, vol energie, hebben ze mij kunnen overtuigen, dat ze het heerlijk vinden, om op het podium hard te werken en hun publiek een fantastische avond te bezorgen. Wanneer je zin hebt in een lange zit, een ontspannen avond, een komisch optreden met plezier, dan is 'Welkom Kameraad' door Toneelvereniging Nieuw Leven, een aanrader. Zaterdagavond 31 januari wordt het stuk nog een keer opgevoerd in 't Skiltje.

Ter gelegenheid van het tiende lustrum waren tijdens de pauze en na afloop van de voorstelling foto's van vijftig jaar Nieuw Leven te bewonderen. Jaap Bakker, met zijn 85 jaar een oude rot in het vak, vertelde daarbij trots over zijn eerste toneelvoorstelling "Op hoop van zegen" bij toneelvereniging Nieuw Leven. Naast hem een tafel vol met toneelscripts van de afgelopen vijftig jaar. Een indrukwekkende lijst. Hij demonstreerde ook enthousiast een ouderwets uitziend theaterattribuut dat in het verleden werd gebruikt om het publiek te laten weten, dat de voorstelling van start zou gaan.

Manon Veenendaal