Texel bespaart meeste energie alle gemeenten Noord-Holland

Texel heeft vorig jaar per bewoner gemiddeld de meeste energie van alle gemeenten in Noord-Holland bespaard.

Dat werd gisteren bekendgemaakt op het jaarcongres van het Servicepunt Duurzame Energie Noord-Holland in Alkmaar. Door allerlei projecten om zuiniger met energie om te gaan, werd er vorig jaar per Texelaar 123 kilo aan uitstoot van CO2 bespaard. Dat is omgerekend in totaal zo'n 1671 ton aan CO2.

Het leverde een prijs op (de Award voor Energiebesparing in de Gebouwde Omgeving) die wethouder Eric Hercules (duurzaamheid) gisteren namens de gemeente in Alkmaar in ontvangst nam. Gedeputeerde Jaap Bond van de provincie Noord-Holland reikte de prijs uit. Texel was ervoor genomineerd, samen met de gemeenten Haarlem en Aalsmeer. Daar werd respectievelijk per inwoner een CO2-besparing van 52 en 43 kilogram per jaar bereikt. Die gegevens kwamen naar voren uit de Enervisa, een monitoringsprogramma waarmee bedrijven en overheden hun energiebesparing kunnen meten en bijhouden. Wethouder Hercules toonde zich blij met de Energie Award voor Texel. 'Dit resultaat motiveert ons om door te gaan op de ingeslagen weg. De vele initiatieven en investeringen van inwoners, Stichting Woontij, tal van ondernemers en ook bijvoorbeeld een project als het slimme energiesysteem KIEK! van TexelEnergie werpen hun vruchten af.' Eerder deze week werd bekend dat het laatste, waar driehonderd huishoudens aan meededen, ook een relatief hoge besparing van het verbruik van elektriciteit en gas opleverde.

Het Servicepunt Duurzame Energie is een organisatie die gemeente in Noord-Holland steunt met inhoudelijke en procesmatige kennis bij duurzame energieprojecten in de bebouwde omgeving. De provincie faciliteert het servicepunt tot eind 2015, daarna wordt het afgebouwd.