Familie Koot stopt

met de supermarkt

De familie Koot stopt na veertig jaar met de SPAR supermarkt in Oosterend. Arno Koot heeft de winkel ter overname aangeboden aan SPAR Holding. Een opvolger is nog niet bekend, maar uitgangspunt is dat de wisseling van de wacht zich dit jaar zal voltrekken.

Gé en Anja Koot kwamen in 1974 vanuit Voorburg naar Oosterend om hier hun bestaan op te bouwen. De supermarkt werd diverse keren verbouwd en zo is de winkel geworden tot wat hij nu is. Waar andere winkels uit het dorp een voor een verdwenen, bleef de supermarkt van Koot. Gé en Anja vonden een opvolger in hun zoon Arno. 'In 1999 heb ik de knoop doorgehakt en ben teruggekomen naar Oosterend om de supermarkt van mijn ouders over te gaan nemen. Het werken in de supermarkt vond ik altijd interessant en afwisselend.' Arno runde de zaak, zijn vader Gé bleef op de achtergrond meehelpen.

Een relatief kleine supermarkt, maar wel eentje waar je niet alleen je terecht kunt voor je boodschappen. Ook een winkel met een belangrijke sociale functie, een ontmoetingspunt. Regelmatig komt het voor dat iemand die om een pak melk komt, pas na een half uur weer naar buiten gaat omdat hij of zij gezellig heeft staan kletsen. Koot genereerde extra omzet door een website te starten, klanten die hun boodschappen online bestelden, kregen die thuisbezorgd.

Maar de moordende concurrentie in de branche en de toenemende mobiliteit van klanten deed de winkel in Oosterend geen goed. En veel klanten willen hun auto voor de deur parkeren. Aan de Kerkstraat is daarvoor weinig ruimte. De smalle straatjes in het dorp vergen van leveranciers de nodige behendigheid om er te komen.

Het dorpsontwikkelingsplan bood een kans op verhuizing naar een beter bereikbare plek, maar dit plan heeft de eindstreep nooit gehaald. Later, bij de samenvoeging van de scholen in het dorp, kwam de oude Daalderschool in beeld. Maar ook zover is het nooit gekomen.

Toen eind 2012 de omzet vijf jaar op rij was gedaald, verscheen in Strendernieuws een oproep dat als het zo door zou gaan, de supermarkt geen toekomst zou hebben. 2013 zou een 'kanteljaar' worden. Het miste z'n uitwerking niet. Mede nadat dorpsbewoners een prijsvergelijkend onderzoek deden, waar de SPAR gunstig uit kwam, nam de omzet weer toe en ook 2014 viel de omzet niet terug.

Desondanks kwam Arno Koot na lang wikken en wegen tot het besluit om te stoppen, vooral om persoonlijke reden. 'Nu, na 15 jaar al mijn tijd aan de winkel gegeven te hebben gegeven, begint bij mij het kaarsje op te raken', schrijft hij in een brief aan de bewoners. Wat vooralsnog niet betekent dat de supermarkt sluit. Arno Koot heeft de winkel ter overname aangeboden aan SPAR Holding. 'Zij beschikken over kundige mensen en zetten zich in voor het vinden van een andere ondernemer die de exploitatie wil overnemen.' Per welke datum is nog niet exact te zeggen. 'We houden het op medio 2015.'

Medewerkers en bewoners uit Oosterend en Oost zijn donderdagavond geïnformeerd over de ontwikkelingen.