Werkzaamheden aan de nieuwe NIOZ-kade.
Werkzaamheden aan de nieuwe NIOZ-kade. Foto: Gerard Timmerman

Werk NIOZ-kade gaat dag en nacht door

Werkzaamheden aan de verbreding en renovatie van de kade van de NIOZ-haven gebeuren dezer dagen dag en nacht. Noodzakelijk, omdat de ankerstangen die worden geplaatst bij vloed onder water liggen, zodat alleen bij eb kan worden gewerkt.

De ankerstangen zijn nodig om de eerder geplaatste damwand op zijn plek te houden. De stangen die een lengte hebben van circa veertig meter worden haaks op de damwand geplaatst, met een klein afschot om te zorgen dat het grout, een mengsel van cement en water, dat er doorheen wordt gepompt op de goede plek komt. De stangen liggen op vijftig centimeter onder NAP, zodat het aanbrengen alleen bij laag water kan gebeuren. Met deze oostenwind zakt het zeewater tot min tachtig, zodat er dan voldoende vrije ruimte is. Het is een omvangrijk werk, want er moeten in totaal 166 ankerstangen worden aangebracht. '32 per week', vertelt uitvoerder Piet Manshanden van de combinatie Ooms-Colijn die het werk heeft aangenomen. De weersomstandigheden zijn nu gunstig, heel anders dan de storm van vorige week. 'Het water stond veel te hoog, het werk lag stil.' Nu het weer is omgeslagen wordt er volop gewerkt. 'Acht tijen per week. Maandag en vrijdag één per dag, de andere dagen twee tijen.' Overdag en dus ook 's nachts. René Boon vertelt hoe hij van dinsdag op woensdag assistentie verleende met zijn telekraan. 'Ik hoef niet elke nacht, als ze me nodig hebben, bellen ze me.' Ook Werner Dros is ingehuurd. Zijn medewerkers zijn er met onder meer drie kranen in de weer. Daarnaast mensen van de overkant, onder meer het bedrijf Van Leeuwen, dat gespecialiseerd is in het plaatsen van ankerstangen. Eén blik over de kade in aanleg maakt duidelijk dat je voor dit werk niet kleinzielig moet zijn. Het mag dan eb zijn, toch staat in het gat op de kade nog een flinke laag water. Werklieden hebben weliswaar waadbroeken aan, het water, wind en kou en dan nog 's nachts ook maken dat je hiervoor tegen een stootje moet kunnen.

Weersgevoelig werk, waarvan het eind voorlopig nog niet in zicht is. Het werk aan de ankerstangen is nu ongeveer halverwege, bij gunstig weer zijn er nog wel een paar weken nodig voor dit onderdeel klaar is. Eerder is de damwand geplaatst, in totaal 183 'planken' van 18.30 meter lengte en een gewicht van drie ton per stuk, waarvan het grootste deel in de grond zit. Tegenvaller was dat de oude damwand, die aan de binnenzijde van de nieuwe kering stond en waarvan het de bedoeling was dat die zou blijven staan, begon te verzakken. Om te voorkomen dat ze nieuwe wegdrukken, moesten ze allemaal verwijderd, een klus waarop niet was gerekend. Gevolg is ook dat de kraan niet zijn werk vanaf de kade kan doen, maar op een ponton moest. Eerder werd het werk al vertraagd in verband met onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van explosieven. Uiteindelijk is op elf meter diepte een verdacht object gelokaliseerd. Dat mag blijven zitten, maar daardoor moest wel al het nieuwe damwand van de haven worden verplaatst. Ook is de grond al menigmaal verplaatst. Manshanden schat dat elke kuub zand op de kade wel een keer of vijf is verzet. Als de ankerstangen zijn geplaatst wordt op – 2 meter NAP diepte drainage aangelegd. De drainage komt onder de ankerstangen, wordt omgeven door grind, met daaromheen worteldoek, ook een tijdrovende klus. Bedoeling is dat de nieuwe kade in mei kan worden opgeleverd.