De zangers van Amici Cantus oefenen onder leiding van Ellen Verburgt en met assistentie van Arie Abbenes in dorpshuis De Wielewaal.
De zangers van Amici Cantus oefenen onder leiding van Ellen Verburgt en met assistentie van Arie Abbenes in dorpshuis De Wielewaal. Foto: Jeroen van Hattum

Grote uitvoering van Amici Cantus

Amici Cantus maakt zich op voor een nieuwe grote muzikale uitvoering. Zondagmiddag 15 februari staat het koor in de Rooms-katholieke kerk in Den Burg voor een optreden met diverse solisten en een barokorkest.

De nieuwe uitvoering ligt in de lijn van het Requiem van Mozart in 2013 en de uitvoering van The Johannes Passion van Johann Sebastian Bach in 2012. Die uitvoeringen werden geleid door gastdirigent Ellen Verburgt en zij heeft op 15 februari opnieuw de leiding. Het nieuwe optreden staat in het teken van de 'Mis in G groot' en de 'Cantate BWV 51' van Bach, deel drie uit de 'Mensa Sonora' van Heinrich Biber en 'Let thy hand be strengthened' en 'Jubilate Deo' van George Handel. Muziekstukken die vermoedelijk niet bij iedereen ogenblikkelijk op het netvlies verschijnen zodra ze worden genoemd, maar allemaal werken die volgens Lida Wels van Amici Cantus zeer de moeite waard zijn. 'We zijn enigszins van de gebaande wegen afgeweken met muziek die wat minder vaak wordt uitgevoerd.' Het koor is al een paar maanden bezig met de repetities.

De 'Mis in G' van Bach staat te boek als één van zijn vier Lutherse missen en werd rond 1738 gecomponeerd. De mis bestaat deels uit cantates die Bach eerder maakte. Dat zijn muzikale composities voor één of meerdere zangers die worden begeleid door instrumenten en meestal uit meerdere delen bestaan. 'Cantate BWV 51', het andere werk van Bach dat op 15 februari klinkt, is een muziekstuk voor sopraan. Er komt geen koor aan te pas. Uniek voor dit stuk is volgens Wels de combinatie van sopraan en trompet die een virtuoos muzikaal duel aangaan. 'De trompet voert daarbij in het orkest de boventoon. In het laatste deel wordt van de sopraan verwacht dat zij een hoge c zingt.'

'Let thy hand be strengthened' van Handel werd in 1727 gecomponeerd ter gelegenheid van de kroning van George II tot koning van Engeland in de Westminster Abbey in London. De uitvoering was een groot succes, waardoor de muziek ook na 1727 populair bleef. De 'Jubilate Deo' maakte Handel ter gelegenheid van de Vrede van Utrecht die op 11 april 1713 werd getekend. Daarmee kwam destijds een einde aan twee eeuwen van godsdiensttwisten en bloedige oorlogen in Europa. Wels: 'De Jubilate Deo is een feestelijk werk voor dubbelkoor, solisten en orkest, waarvan de officiële première plaatsvond in 1713 in de St Paul's Cathedral in London.' De sonates uit Bibers 'Mensa Sonora' zijn vooral bedoeld als Tafelmuziek, een muzikale omlijsting die gebruikelijk was op sociale bijeenkomsten in de zeventiende eeuw.

Amici Cantus is voor de gelegenheid uitgebreid tot 28 zangers en krijgt versterking van vier solozangers en het barokkoor Eik en Linde uit Amsterdam. De solozangers zijn Paulien van der Werff (sopraan), Anne-Marieke Evers (alt), Lior Lavid Leibovici (tenor) en Joep van Geffen (bas). Zij hebben allemaal conservatorium op hun naam staan en ze werkten in de loop der jaren mee aan diverse grote producties. Leibovici en Van Geffen waren eveneens bij de voorgaande uitvoeringen van Amici Cantus betrokken.

Dirigent Ellen Verburgt is ook geen onbekende op Texel: zij geeft klarinetles bij Artex in Den Burg en ze leidt daar het Kamerkoor. Ze is tevens dirigent van enkele koren aan de overkant en daar heeft ze ook een privé-lespraktijk. Voor het zestien muzikanten tellende barokensemble Eik en Linde wordt het de derde keer dat samen met Amici Cantus wordt opgetreden. Het ensemble was er ook bij tijdens de uitvoeringen van de Johannes Passion en het Requiem van Mozart.

Amici Cantus is inmiddels begonnen met de kaartverkoop voor 15 februari. Kaarten zijn verkrijgbaar bij Nauta Boek en de VVV in Den Burg en bij de koorleden. Ze kunnen ook gereserveerd worden bij Lida Wels, tel 314600 of lidawels@kpnplanet.nl. De toegang bedraagt €17,00, dat is inclusief programmaboekje en koffie en thee in de pauze.