Jacqueline van der Vis-de Wit volgt Rien Mast op als zadelmaker.
Jacqueline van der Vis-de Wit volgt Rien Mast op als zadelmaker. Foto: Gerard Timmerman

Jacqueline nieuwe zadelmaker

Jacqueline van der Vis-de Wit uit Oosterend volgt Rien Mast op als zadelmaker. Ze zet het ambacht voort onder de naam Zadelmakerij Texel.

Jacqueline reageerde op de oproep van Rien Mast, waarin hij aanbood het vak van zadelmaker over te dragen. Jacqueline: 'Ik werk bij de CIV (Visserijcoöperatie) in Oudeschild, onder meer als zeilmaakster. Ik werk dus met mijn handen en paardrijden is mijn hobby. Werken met leer leek me leuk en ik heb een brief geschreven.' Ze was één van de acht. Rien: 'Het was best moeilijk een keus te maken. Jacqueline viel onder meer op omdat ze van allerlei stukjes zeil tassen in elkaar had gezet. Ik dacht: Die gooit niks weg, maar maakt er iets van. Ze was ook het meest volhardend. ''Weet je het al?'', vroeg ze dan.' Jacqueline: 'Op een gegeven moment wist ik het. Links- of rechtsom, maar ik ga het worden.' In december was het rond. Rien: 'We zouden eigenlijk in januari beginnen. Jacqueline: 'Ik vroeg of ik niet eerder mocht starten. Mijn man, die vaart, ligt voor de kant, dus ik had oppas voor ons kindje.' Rien: 'Je ziet snel of iemand aanleg heeft om met de handen te werken. Jacqueline maakte haar eerste werkstuk, een culeron (staartstuk) en dat zag er goed uit. Ik denk dat ze het in zich heeft om dit werk te doen. Je moet liefde voor het paard hebben en je moet dingen in elkaar zetten die ook goed zijn voor het paard. Er zijn meer slechte dan goede zadels, gewoon omdat ze niet goed passen. Om te zien hoe een zadel is opgebouwd, hebben we er samen al een paar uit elkaar gesloopt. De volgende opdracht is om een hoofdstel te maken. We gaan zadels passen, beoordelen hoe een paard met het zadel loopt en tuig repareren. En dan laat ik haar los.' Jacqueline doet de zadelmakerij naast haar baan. 'Ik wil bijvoorbeeld hoofdstellen maken, maar ook spullen repareren. Het is te gek dat als iets stuk is, om dat weg te gooien en nieuw te kopen.' Rien: 'Ze heeft haar eerste betaalde opdracht al op zak.'

In februari kunnen rijders en menners gratis hun zadels en tuigen door Jacqueline laten nakijken op defecten en kunnen een (gereduceerde) prijsopgave krijgen. Haar atelier is aan huis, Vliestraat 18 in Oosterend, en ze is te bereiken via tel. 06-48401179 of e-mail zadelmakerijtexel@hotmail.com.