Vuilstort herstellen als duin met één pad voor mountainbikers

Mountainbiken over de voormalige vuilstort op 't Horntje moet aan banden worden gelegd. Dat betoogde Han Lindeboom, voorzitter van het nationaal park, vrijdag tijdens een bezoek van gedeputeerde Jaap Bond (CDA) van de provincie Noord-Holland aan Texel.

De voormalige vuilstort (1972-1991) is onderdeel van het nationaal park Duinen van Texel en zou volgens Lindeboom weer een duingebied moeten zijn. Het gebruik als mountainbikecircuit levert volgens hem veel verstoring op voor de natuur en omwonenden.

Lindeboom stelde voor om het 'zwarte zand' waarmee de voormalige vuilstort destijds na de afstoting werd afgedekt te verwijderen en de onderliggende kleilaag iets te versterken. Daarna zou er een dik pakket duinzand moeten worden aangebracht, zodat het weer een echt duingebied is met alle kenmerken van de Natura 2000-gebieden zoals grijze duinen en duinheiden met kraaihei.

De voorzitter van het nationaal park wil mountainbikers niet bannen van de voormalige vuilstort, maar wel het kriskras door het gebied rijden terugdringen. De gedachte is één pad door of langs het gebied toe te staan (met een stukje reliëf) en zo'n pad onderdeel te laten zijn van de 100 kilometer lange mountainbikeroute op het eiland. De rest van het circa 3,6 hectare grote gebied zou dan verboden voor mountainbikers kunnen worden verklaard. 'Dit moet dan duidelijk worden gemaakt en gehandhaafd worden.'

Naspeuringen hebben volgens Lindeboom inmiddels geleerd dat het ministerie van Infrastructuur en Milieu naar alle waarschijnlijkheid als eigenaar van de grond moet worden beschouwd en Rijkswaterstaat als beheerder. De provincie is toezichthouder, oppervlaktewater valt onder het hoogheemraadschap en de gemeente is het bevoegd gezag. Meer over de voormalige vuilstort op pagina 4 in deze krant.