De deelnemers aan de rondrit.
De deelnemers aan de rondrit. Foto: Jan Schouwstra

Oude brommers maken rondrit

Ronkende Kreidlers, Zundapps, Puchs en andere oude brommers maakten zaterdag hun traditionele rondrit over Texel. Een recordaantal van ruim 40 Texelaars nam deel aan de tocht van zo'n vijftig kilometer.

De deelnemers stopten onder meer bij Uk Resto in Oudeschild, waar ze informatie kregen over de restauratie van auto's en het herstel van polyester boten. De tocht werd georganiseerd door Willem Roeper en Jan Koomen. Laatstgenoemde deed dit voor het laatst. De rit eindigde bij Theo de Graaf aan de Julianastraat waar gezamenlijk gegeten werd. 'Het is mooi om mee te doen. Veel van de deelnemers hadden vroeger zelf dezelfde brommer of ze konden die vroeger niet betalen en nu wel. Er waren nog nooit zoveel deelnemers', vertelt Ed Witte die zelf ten strijde trok op een Haagse Puch met een hoog stuur. 'In spijkerbroek en met een leren jack, dat hoort echt bij die periode natuurlijk', vervolgt hij.

De route voerde het gezelschap vanaf de Groeneplaats door het bos naar De Koog, door Oudeschild en Oosterend en weer naar De Koog alvorens het eindpunt in Den Burg te bereiken. Onderweg werd er geregeld gestopt, omdat er even wat gesleuteld moest worden. De rit wordt door de deelnemers gekscherend ook wel de '3-centimeterrit' genoemd. De reden van deze benaming laat zich raden.