Schapenfokker Cees Commandeur (links) met de kampioen bij de oudere rammen en Piet Kooiman met de reservekampioen.
Schapenfokker Cees Commandeur (links) met de kampioen bij de oudere rammen en Piet Kooiman met de reservekampioen. Foto: Gerard Timmerman

Beste rammen op

Winterkeuring

Het leek deze achttiende editie wat rustiger dan anders rond de ring, mogelijk doordat overkantse liefhebbers die anders een kijkje namen door de sneeuwwaarschuwing thuis waren gebleven, want aan het programma kan het niet hebben gelegen. Er waren veel bekers en andere prijzen te winnen en er waren twee jeugdrubrieken, waarbij kinderen met een ooilam door de ring gaat. Er deden er dit keer wel twintig mee, ook heel jonge kinderen. Het is aandoenlijk om de kleintjes met een al dan niet onwillig schaap door de ring te zien gaan. Ook ludiek, een mooie manier om de spanning op zo'n dag wat te breken. Sommigen hadden er veel voorbereiding ingestoken. Lillian Visser (15) en Iris Pijper (8) werden winnaar in hun rubriek en kregen een mooie trofee.

Het was niet helemaal een Texelse aangelegenheid, juryleden Filippus Hoekstra en Ido Altenburg kwamen uit Friesland. Zij waren goed te spreken over de kwaliteit van de Texelaars, onder meer over de ooilammeren. 'Die zijn over de hele breedte goed.' De wisselprijs van de Noordkroon ging naar nr 54 van Piet Kooiman.

Succes was er ook voor schapenfokker Cees Commandeur. Bij de oudere rammen werd nummer 3 bovenaan gezet. 'Een beer van een ram', zei Hoekstra over dit dier. Die was zaterdagmorgen op liefst honderd kilo afgewogen en heeft volgens Commandeur een druk seizoen achter de rug. 'Hij heeft meer dan honderd schapen gedekt.' De kampioensram is gefokt door de combinatie Altenburg/De Schiffaert uit een bloedlijn van de fokker uit Den Hoorn. Dezelfde ram was ook al kampioen op de Texelse Schapenfokdag in september. De ram scoorde in veel opzichten hoog. Reservekampioen werd in deze klasse een ram van Piet Kooiman. Met 89 kilogram was deze een maatje kleiner. Bij de anderhalfjarige rammen werd een ram, eigendom van Koos Tjepkema en Henk Zoetelief en gefokt door Cees Commandeur, kampioen. Reservekampioen werd een ram van Tjepkema en N. Elgersma, gefokt door Tjepkema. Bij de 'beloftes', de ramlammeren geboren in 2014, werd nr. 18 van Mts. Eelman kampioen. De reservekampioen werd nr. 29 uit de stal van Koos Tjepkema en Henk Zoetelief. Opvallend was het grote verschil in grootte van dieren. Bij de anderhalfjarige rammen woog de zwaarste bijvoorbeeld 92 kg (nr. 5 van Commandeur) en de lichtste 70 kg. Bij de ramlammeren liep het uiteen van 73 tot 44 kg. Sommige kenners spraken over een tweedeling. Een stroming die gaat voor ruimere, goed ontwikkelde dieren en andere fokkers die zich meer op luxe richten.

De wisselprijs van de Noordkroon ging naar nr. 54 van P G Kooiman. De vruchtbaarste ram/ooi werd ramlam nr. 35 van H. Zoetelief. De publiekskampioen naar nr. 3 van C A Commandeur. De winnaar van de publieks kampioensprijs is gegaan naar G Nuijens. Het ooilam (53 kg) van de verloting is gegaan naar Arjan Barhorst. De beste begeleiders van de jeugdrubrieken zijn: nr. 45 Lillian Visser en nr. 51 Iris Pijper. Kampioen oudere rammer nr 3 van C A Commandeur, res. kampioen nr 1 van P G Kooiman. Kampioen, anderhalf jarige rammen nr 4 van K Tjepkema/H Zoetelief, res. kampioen nr 8 van K Tjepkema/ N Eigersma.