Jaap Bond (groene sjaal) wordt bijgepraat door Jan Willem Bakker op De Waddel.
Jaap Bond (groene sjaal) wordt bijgepraat door Jan Willem Bakker op De Waddel. Foto: Jeroen van Hattum

'Geld uit Streekfonds naar Hogeberggebied'

Gedeputeerde Jaap Bond (CDA) van de provincie Noord-Holland staat niet onwelwillend tegenover de gedachte de €1,5 miljoen uit het Streekfonds Texel rechtstreeks aan het Hogeberggebied ten goede te laten komen.

Dat bleek vrijdag tijdens een bezoek van de gedeputeerde aan schapenboerderij De Waddel van Jan Willem Bakker in het Hogeberggebied. Nu is het nog zo dat de anderhalf miljoen euro van de provincie vast in het Streekfonds zit. De rente wordt benut om de schapenboeren in het Hogeberggebied een zetje in de rug te geven zonder dat er sprake is van staatssteun. Bond kwam met het idee anders om te gaan met het fonds, dat eind 2010 werd opgericht, nadat Bakker had aangekaart dat de inkomsten voor de schapenboeren op het Hogeberggebied verder aan het teruglopen zijn. De zogeheten probleemgebiedenvergoeding voor boeren in moeilijk gebied (€94,- per hectare) is weggevallen en de zogeheten rol/ral-regeling van de provincie voor onderhoud aan tuinwallen en kolken loopt in 2019 af. Er volgt geen verlenging en de provincie was niet bereid voor de Hogeberg een uitzondering te maken met de probleemgebiedenvergoeding. Belangrijke voorwaarde voor het beschikbaar stellen van de €1,5 miljoen is volgens Bond dat de verschillende partijen in het gebied zoals de boeren, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten goed met elkaar op één lijn komen en weten wat ze met het geld en het gebied zouden willen doen. De verhoudingen in het Hogeberggebied zijn door de diverse verwikkelingen in het verleden op het moment gespannen. Bond toonde zich bereid te bemiddelen om de partijen weer aan tafel te krijgen. 'De provincie kan zo'n project trekken, omdat wij er redelijk neutraal instaan.' Hij zegde toe een telefoontje te plegen met burgemeester Francine Giskes, bestuurslid van het Streekfonds, over bemiddeling. Bond opperde het houden van een symposium voor de betrokkenen. Hij trok tevens een vergelijking met Waalenburg en stelde dat het met de Hogeberg eveneens allemaal te lang duurt, wat de onderlinge verhoudingen niet ten goede is gekomen.

Als voorbeeld voor het rechtstreeks beschikbaar stellen van de €1,5 miljoen aan het Hogeberggebied noemde Bond de 'Ster van Loosdrecht', een middeleeuws ontginningsgebied in de Gooi en Vechtstreek. Provinciale Staten van Noord-Holland hadden in 2009 een bedrag van eveneens €1,5 miljoen voor dat gebied gereserveerd en dat werd in 2013 daadwerkelijk beschikbaar gesteld nadat de grondeigenaren gezamenlijk een gebiedsplan hadden opgesteld. Daarin hadden ze beschreven hoe ze gezamenlijk het 'karakteristieke en unieke landschap van De Ster van Loosdrecht wilden behouden en versterken'.

Bakker toonde zich vrijdag van goede wil en zei goede verhoudingen met SBB en Natuurmonumenten te willen hebben. De schapenboer kaartte meteen een ander probleem bij Bond aan: er dreigt in het Hogeberggebied minder land voor schapen beschikbaar te komen doordat Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten niet snel meer vrijkomend land aankopen. Dat wordt eerder opgekocht door andere boeren die het land vervolgens niet per definitie voor de schapenhouderij gebruiken. Bond beaamde dat de rol van Staatsbosbeheer anders is geworden doordat de organisatie minder geld te besteden heeft en adviseerde daar rekening mee te houden.