'Texelvignet op meer plekken laten gelden'

Het betaald parkeren op Texel wordt mogelijk uitgebreid. In de concept-mobiliteitsvisie die het college binnenkort aan de politieke partijen voorlegt, wordt het voorstel gedaan het vignet op meer plekken geldig te laten zijn.

Dat bleek donderdagavond tijdens het bezoek van burgemeester en wethouders aan De Cocksdorp. Het nieuwe parkeerterrein aan de Molenlaan in De Cocksdorp werd genoemd als plek waar het Texelvignet geldig kan worden. Hetzelfde gold voor de parkeerterreinen bij de strandslagen. Daar hoeft nu nog niet te worden betaald. Idee achter de uitbreiding van het Texelvignet is op termijn meer parkeerkaarten te verkopen. Bedoeling is dat de gemeente de opbrengsten ten goede laat komen aan de infrastructuur op het eiland. Tijdens de bijeenkomst van B en W in het Eierlandsche Huis werd als voorbeeld de aanleg van een nieuw fietspad van De Cocksdorp richting Oosterend genoemd. Dat kost naar verwachting ongeveer vier miljoen euro en dat zou gefinancierd kunnen worden als het Texelvignet meer wordt verkocht.

Wat er allemaal kan worden aangepakt, staat in de zogeheten knelpuntenanalyse die het college in 2012 presenteerde. Die analyse bevatte toen 168 knelpunten op Texel op gebied van verkeer, parkeren, circulatie, bereikbaarheid en openbaar vervoer. Aan de analyse werd meegewerkt door de dorpscommissies, TESO, TOP, VVV, Veilig Verkeer Nederland en de Stichting Integratie Gehandicapten Texel. In de concept-mobiliteitsvisie staan ook voorstellen om het Texelvignet te vereenvoudigen tot één vignet voor zowel Texelaar als toerist. Nu wordt er nog een onderscheid gemaakt, waardoor Texelaars in Den Burg op een paar plekken kunnen staan waar toeristen niet mogen parkeren. Volgens wethouder Hennie Huisman (mobiliteit) liggen er eveneens voorstellen de parkeerduur te vereenvoudigen. Nu geldt op de ene plek nog een termijn van maximaal twee uur, terwijl het elders onbeperkt is. Bedoeling is dat het vignet dezelfde prijs blijft houden van €15,- per jaar. Daarnaast wordt gedacht aan dagkaarten die €5,- per dag zouden moeten gaan kosten. Huisman wees erop dat het vooralsnog allemaal voorstellen zijn. Het is aan de gemeenteraad om keuzes te maken.

Het Texelvignet bestaat sinds 2013. Vorig jaar was de kaart goed voor ruim één miljoen euro, maar het kan in de ogen van de VVD veel meer zijn. De partij pleitte eerder al voor meer promotie van het vignet om de verkoop op te stuwen. Dan zouden er jaarlijks miljoenen met de parkeerkaart verdiend kunnen worden. In de ogen van tegenstanders is het Texelvignet niet direct een teken van gastvrijheid. Voorstanders van het vignet wijzen er vaak op dat het tarief van €15,- per jaar een schijntje is in vergelijking met de parkeerkosten die in grote steden alleen al per dag worden gerekend. Het Texelvignet werd oorspronkelijk opgezet om een gat van circa €273.000,- in de begroting te dichten. De herinrichting van de Gasthuisstraat in Den Burg was het eerste project op Texel dat uit de meeropbrengsten van het Texelvignet werd gefinancierd.