Animo voor renovatie 't Skiltje

Circa twintig mensen in Oudeschild hebben zich woensdagavond aangemeld om op termijn mee te helpen bij de sloop van de voormalige beheerderswoning van dorpshuis 't Skiltje.

Dat heeft Gerard Zijerveld van het dorpshuisbestuur laten weten. De informatieavond, waarop de hernieuwde renovatieplannen werden toegelicht, werd goed bezocht. Voor het bestuur was het een signaal om door te gaan met de plannen. Tijdens de avond werd uiteen gezet dat de voorgenomen renovatie uit drie fases bestaat: het betrekken van de beheerderswoning bij het dorpshuis, nieuwe dakplaten op het pand om het beter te isoleren en uitbreiding van de berging van de gymzaal. Voor dat laatste wil het dorpshuisbestuur een overkapping aanbrengen in een inham in de steeg tussen 't Skiltje en herberg De Zeven Provinciën. Volgens Zijerveld worden volgende week verdere gesprekken met de gemeente en de beheerders van 't Skiltje gevoerd. Er moet een bouwaanvraag worden ingediend voor de uitbreiding van de berging en het veranderen van de voordeur van de beheerderswoning in een raam. Daarnaast moet ook geld worden gevonden. Tijdens de avond noemde Zijerveld een bedrag van vijftigduizend euro waarmee het bestuur goed uit de voeten zou kunnen. Er is al een financiële buffer omdat de afgelopen jaren zuinig met geld is omgesprongen. 'We gaan bekijken hoe we aan die vijftigduizend euro kunnen komen.' Bedoeling is dat in de loop van het jaar de sloopwerkzaamheden in de beheerderswoning beginnen. 'De benedenverdieping en de bovenverdieping worden volledig gestript.' De benedenruimte, nu nog in gebruik door de jeugd, wordt dan bij de zaal getrokken en er wordt een invalidetoilet gerealiseerd. Op de bovenverdieping krijgt de jeugd een eigen ruimte en er komt een ruimte voor de Gemeenschap Oudeschild. Volgens Zijerveld is hulp op alle manieren welkom. 'Er waren bijvoorbeeld ook mensen die zich opgaven om tijdens de sloop voor de catering te zorgen.'


Vrouwen van Nu

Jan Willem Bakker van De Waddel houdt woensdag 21 januari bij Vrouwen van Nu afdeling Texel een lezing over wonen en werken in het Hogeberggebied. De bijeenkomst wordt gehouden in De Buureton in Den Burg en begint om 19.30 uur. De avond is bestemd voor leden en niet-leden van Vrouwen van Nu. De laatste betalen een entree van €2,50. Bakker vertelt hoe werken in het kwetsbaar gebied nogal wat vraagt van de mensen die actief zijn in het Hogegberggebied. Er is tevens aandacht voor een boek over schapenboeten op Texel dat Ben Geuns heeft geschreven.