Het Zoldertheater treedt op tijdens de Nationale Voorleesdagen.
Het Zoldertheater treedt op tijdens de Nationale Voorleesdagen. Foto: Kopgroep bibliotheken

Voorleesdagen in bieb

Tijdens de Nationale Voorleesdagen van 21 tot en met 31 januari zijn in de Openbare Bibliotheek activiteiten voor peuters en kleuters. Centraal staat 'Boer Boris gaat naar zee' van Ted van Lieshout en Philip Hopman, gekozen tot Prentenboek van het Jaar.

Woensdagmiddag 21 januari van 14.30 tot 15.00 uur leest Burgemeester Bas van Klif 12 voor in de bibliotheek. Het Zoldertheater speelt in de bibliotheek de voorstelling Koe aan zee. Het verhaal is geïnspireerd op het thema van het bekroonde prentenboek. Een vrolijke voorstelling met toneel, poppenspel en muziek, bedoeld voor kinderen van 3 tot 7 jaar. De voorstellingen op maandag 2 februari zit al vol met schoolklassen. Op dinsdag 3 februari komen de speelzalen en kinderdagverblijven met hun peuters. Er zijn er nog enkele kaartjes te koop voor de voorstelling van 10.45 tot 11.15 uur. Kaartjes kosten €3,50 en zijn verkrijgbaar via de website www.kopgroepbibliotheken.nl of aan de balie van de bibliotheek. Er mag per kind één begeleidende ouder (gratis) mee.
Omdat je niet vroeg genoeg kunt beginnen met taal geeft een jeugdverpleegkundige van de GGD de workshop 'praten met je baby' in de bibliotheek. Ouders leren deze ochtend hoe baby's al kunnen 'praten' en hoe je daar als opvoeder op kunt reageren. Deze workshop vol praktische tips wordt op woensdag 28 januari gegeven in de bibliotheek De aanvang is om 10.30 uur, het duurt een uur en de toegang is gratis. Het is de bedoeling dat de baby meekomt met de ouder(s). Wel graag vooraf aanmelden via de website of aan de balie. De Nationale Voorleesdagen zijn gericht op kinderen die zelf nog niet kunnen lezen. Voorlezen is belangrijk: het prikkelt de fantasie, ontwikkelt het taalgevoel en vergroot de woordenschat van kinderen. Maar bovenal bezorgt voorlezen veel plezier. Zo worden kleintjes grote lezers. Kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid van de bibliotheek. Ouders die hun peuter of kleuter tijdens de Nationale Voorleesdagen inschrijven krijgen, zolang de voorraad strekt, een vingerpoppetje van Boer Boris cadeau.


Tabletcafé

In de bibliotheek in de Drijverstraat is vrijdag 30 januari van 19.00 tot 20.30 uur het eerste Tabletcafé van 2015. Deze service van de bibliotheek wordt elke maand georganiseerd, afwisselend op de laatste dinsdag of de laatste vrijdag van de maand.

Het is de bedoeling dat bezoekers hun eigen tablet meenemen en onder het genot van koffie of thee met andere geïnteresseerden hun kennis over tablets en apps uitwisselen. in informele sfeer De beste tips en trucs delen met anderen en zelf ook wijzer worden: dat is de bedoeling van het Tabletcafé. Bezoekers wordt aangeraden hun wachtwoorden mee te nemen, zodat ook ter plekke apps gedownload kunnen worden. Iedere geïnteresseerde is welkom: leden en niet leden, oud en jong, beginners en gevorderden, toeristen en Texelaars. De toegang is gratis. Andere data zijn 30 januari, 24 februari, 27 maart, 28 april, 29 mei en 30 juni.