Ásta Berglind Verheul (midden) en Julia Hössen leggen hun vragen voor aan Cocky Timmer.
Ásta Berglind Verheul (midden) en Julia Hössen leggen hun vragen voor aan Cocky Timmer. Foto: Gerard Timmerman

Studie naar definitie van Texelaar

'Hoe zou u een Texelaar definiëren?' Het is één van de vragen uit de enquête van Ásta Berglind Verheul, studente culturele antropologie en ontwikkelingssociologie aan de Universiteit Leiden. Met mede-studenten doet ze drie weken lang leeronderzoek naar migratie.

'De vraagstelling is gericht op de identiteit van de bewoners. Hoe ze zich identificeren met het eiland. Mensen die op Texel zijn geboren of die hier later zijn komen wonen. Hebben ze dezelfde definitie van wat een Texelaar is? Voelen ze zichzelf een Texelaar? Is er een bepaalde scheiding tussen groepen of juist niet? Dat willen we in kaart brengen', vertelt Ásta. De studenten doen niet alleen hier onderzoek, ook op Ameland en Terschelling. 'Zo kunnen we de eilanden met elkaar vergelijken. 'Op de vraag hoe ze de gemeenschap beschrijven, horen we hier vaak: gemoedelijk en open. Je kunt hier makkelijk wonen en leven, zolang je meedoet. Dat is wat we ook zelf ervaren. Mensen staan open voor een interview. Zondag deed ik mee aan de bosloop. Mensen vonden het leuk dat ik vragen stelden en zeiden: ''Hem of haar kun je ook vragen.'' Als we tegen diegene dan zeiden dat het op aanraden van die en die was, dan voelde dat vertrouwd.' Het inburgeren gaat snel. 'Volgende week ga ik naar het breicafé, ik zou het niet erg vinden om hier langer te blijven.'

Mede-studente Julia Hössen. 'Hier groeten mensen elkaar. In Rotterdam, waar ik vandaan kom, doen ze dat niet.' Julia onderzoekt de visserij. 'In hoeverre voelen vissers zich verantwoordelijk voor goed beheer van visgronden. Daarover heb ik geen speciale afspraken kunnen ontdekken. Duurzaamheid is hier wel een onderwerp. Ik heb vissers gesproken, een wetenschapper en een bioloog. Er blijkt een tweedeling van wat deze groepen hierover vinden. Mensen houden ook vast aan hun ideeën. Of dat jammer is? Vanuit wetenschappelijk oogpunt zijn verschillen juist interessant' Ásta: 'Antropologie richt zich op veel invalshoeken en meningen.' Ásta heeft nog een wens: 'Ik zou graag ook mensen interviewen die hier wonen, maar zich niet welkom of thuis voelen. Zij zijn moeilijk te bereiken.' Het onderzoek is anoniem. Ástra is te bereiken via 06-38958446 of astabewi@gmail.com. Julia (06-48813479) wil graag nog enkele vissers spreken.