Juridische column

Strafblad

Jaarlijks worden zo'n 8 miljoen verkeersovertredingen geconstateerd in Nederland. De wet Mulder bepaalt dat veel (voornamelijk lichtere) verkeersovertredingen volgens het bestuursrecht worden afgedaan. In dat geval ontvangt degene die de verkeersovertreding heeft begaan een boete en na betaling van deze boete is de zaak gesloten. Zwaardere verkeersovertredingen die niet onder de wet Mulder vallen worden strafrechtelijk afgedaan, vaak in de vorm van een transactievoorstel (strafrechtelijke boete). Als de overtreder akkoord gaat met het voorstel zal het Openbaar Ministerie afzien van verdere strafvervolging via de rechter. Deze strafrechtelijke afdoening leidt tot een aantekening in de justitiële documentatie, in de volksmond strafblad genoemd.

Sinds 1 januari jl. zijn bepaalde verkeersovertredingen van de wet Mulder naar het strafrecht overgebracht. Deze zogenoemde 'hufterfeiten' zijn onder andere:

-niet opvolgen van aanwijzingen gegeven door de politie;

-niet stoppen voor een stopteken;

-niet voor laten gaan van een voetganger of scootmobiel op een zebrapad;

-een voertuig inhalen vlak voor of op een zebrapad;

-een persoon die links staat voorgesorteerd links inhalen;

-een persoon die zich moeilijk voortbeweegt niet voor laten gaan;

-(behoudens in noodgevallen) over de vluchtstrook rijden;

-bij verlicht rood kruis een rijstrook gebruiken;

-een blinde, voorzien van een blindenstok, niet voor laten gaan;

-achteruit rijden, keren of stilstaan op de snelweg.

Indien één van deze 'hufterfeiten' wordt begaan, ontvangt de overtreder een strafrechtelijk transactievoorstel in plaats van een bestuursrechtelijke boete. Vanaf het moment dat het Openbaar Ministerie de zaak in behandeling neemt, worden de feiten geregistreerd in de justitiële documentatie. Door deze registratie zal bij veelplegers rekening gehouden worden met hun verkeersverleden. Vanaf het moment van betalen van de boete blijft de geregistreerde overtreding vijf jaar staan. In sommige gevallen kan deze registratie gevolgen hebben voor het aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Tegenwoordig is voor veel banen en vrijwilligerswerk een VOG vereist.

Voor vragen over dit onderwerp of andere rechtsvragen kan vrijblijvend contact opnemen met Stichting Rechtswinkel Noord-Holland Noord. Juridisch opgeleide vrijwilligers geven kosteloze rechtshulp. Voor meer informatie www.rechtswinkelnoordhollandnoord.nl, doorklikken naar 'spreekuur Texel'.

Anna Tijsen.